Eski RTÜK üyesi olan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un “AKP seçim sistemine bağlı olarak RTÜK’teki çoğunluğunu kaybetmeyebilir” açıklamasına tepki gösterdi.
2011 seçimlerinde seçilen bağımsız milletvekilinin Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçmesiyle RTÜK’te bir sandalye aldıklarını hatırlatan Yıldırım “Bu tecrübe daha 4 yıl önce yaşanmışken kalkıp bugün d'Hondt sistemi ve oy sayılarını gündeme getirmek” dedi.
"Yasaya göre de mecliste grubu bulunan siyasi partilerin sandalye oranı esas alınır. Anayasal kurum olan RTÜK'ün bu yasaya göre üyelerinin dağılımı da 7 Haziran sonrası parlamento aritmetiğinde şöyle olmuştur. 4 AKP, 2 CHP, 1 MHP, 1 HDP. Sonuncu üyelikte MHP ile HDP arasında kura ile belirlenir.
“Ama, AKP'nin d'Hondt sistemini gündemine getirerek parlamentoda sahip olmadığı çoğunluğu yasa ile oynamak, yasayı değiştirmek suretiyle RTÜK'te sağlamak istiyor.”
Ne olmuştu?
RTÜK Başkanı Davut Dursun, 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan sonuçtan sonra RTÜK'teki üye dağılımı ile ilgili şöyle konuşmuştu:
"Eğer Meclis üç üyenin yerine yeni kontenjanları belirlerken 'en yüksek artık' yöntemine göre üye belirleyecekse o zaman Ak Parti’nin üye sayısı beşten dörde düşüyor. Ak Parti’nin kaybettiği bu bir kontenjan ya MHP'ye ya HDP'ye geçiyor.
“Bu konuda Meclis Başkanlığı'nca hukukçulara çalışma yaptırılıyor. 1961'den bu yana milletvekili seçiminde, seçim bölgelerinde sandalye dağılımları en yüksek ortalama veya d'Hondt sistemi denilen sistemle yapılıyor. Seçim Kanunu'nda bu açık. Meclis Başkanlığı eğer üye kontenjan dağılımını d'Hondt sistemine göre yaparsa, AK Partinin beş kontenjan sayısı korunmuş oluyor. Meclis Başkanlığı bunu yapabilir.”
D'hondt Sistemi nedir?
Seçim kanununda belirtilen barajı aşan siyasi parti ve bağımsız adayların, seçim çevresinde aldıkları geçerli oy (gümrük kapılarından yansıyan oylar dahil) önce bire, sonra ikiye seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Bulunan sonuçlar, siyasi parti ve bağımsız aday farkı gözetilmeksizin, büyükten küçüğe dizilir. Büyüklük sırasına göre, seçim çevresinin çıkaracağı milletvekillikleri, siyasi parti ve bağımsız adaylara dağıtılır. (EA)