Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Vekili Kıymet Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda Vakfın talebi olmadı" açıklamasını doğruladı. bianet'in konuştuğu Coşkun, Vakfın öncelikli beklentisinin, Hikmet'in yurttaşlık sorununun çözülmesi olduğunu vurguladı.
"Yurttaşlık sorunun çözülmesi gerektiğini Bakan Günay'a ilettik"
Hikmet, 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye vatandaşlığından çıkarılmış, Günay bugün (17 Ocak) medyada geniş yer bulan açıklamasında Hikmet'in "yurttaşlık sorunu"na hiç değinmemişti. Coşkun'sa bianet'e bu sorunun çözülmesini istediklerini Günay'a ilettiklerini söyledi.
Günay, Hikmet'in doğumunun 106. yıldönümü vesilesiyle şöyle konuşmuştu:
"Nazım Hikmet Vakfı'yla da görüştüm. Mezarın Türkiye'ye taşınması konusunda, alınmış bir mesafe yok. Belki önümüzdeki yıllarda, Moskova’ya gittiğimde temaslarda bulunarak, somut bir adım atılmasını sağlayabiliriz."
"Sorun çözülmeden gelirse, mezar tahrip edilir"
Hikmet'in ailesinin de mezarın yurttaşlık sorunu çözülmeden Türkiye'ye taşınmasına karşı çıktığını ifade eden Coşkun, Hikmet'in mezarının Türkiye'ye gelmesi halinde tahrip edilmesinden korktuklarının altını çizdi:
"Yurttaşlık sorununun çözülmediği bir Türkiye'de Hikmet'in mezarının bulunmasının bir anlamı yok. Önce eski Bakanlar Kurulu kararının yeni bir kararla yok sayılması gerek. Yoksa mezar, Ruhi Su'nunki gibi tahrip edilebilir. Günay'a bu isteğimizi ilettik, olumlu baktığını belirtti. Hikmet'in vasiyetini yerine getirmek istiyoruz ancak zamanı 'bugün' değil."
Rusya'nın Moskova şehrindeki Novo Deviçye Mezarlığı'nda bulunan mezarın insanların gezip gördüğü bir konumda korunduğunu kaydeden Coşkun, "O güzel mezarlığın içinde Nazım'ın çok ziyaretçisi var" dedi:
"Aziz Nesin'in bize demişti ki, 'Nazım'ın vasiyetini yerine getirmek için adına çınar ağaçları dikelim, bunu yaygınlaştıralım'. Şimdi köylerde Nazım için dikilmiş çınar ağaçları var." (GG/TK)