Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun"u bugün (9 Kasım) saat 02:00'ye kadar süren görüşmelerle Meclis'ten geçirdi.
235 oyun kullanıldığı oylamada, 219 kabul, 13 ret ve 3 çekimser oy çıktı.
Nükleer Karşıtı Platform, yasadan vazgeçilmesi için topladığı yaklaşık 100 bin imzayı milletvekillerine ulaştırmıştı. AKP'nin daha önce de Meclis'ten geçirdiği yasayı 10. Cumhurbuşkanı Ahet Necdet Sezer geri göndermişti.
Güler'e göre tarihi an
Yasa kabul edildikten sonra yaptığı konuşmada Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Tarihi bir an bu. Ülkemiz çok uzun süredir beklediği, nükleer santrallerine ve teknolojisine bu kanun vesilesiyle kavuşacak" dedi; kamuya yük getirmeyen yeni
bir yatırım modeli geliştirdiklerini söyledi.
Uras: Meclis nükleer lobilerin etkisi altında
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras da, Meclis'te yaptığı basın toplantısında, yasanın halkı değil nükleer santral şirketlerini ve nükleer silah sektörünü yeğlediğini söyledi.
Meclis'in çok uluslu nükleer lobilerin etkisi altında olduğunu ifade eden, "Lobilere değil, halkın sesine kulak verin" diyen Uras şöyle konuştu:
"Nükleer enerji santralleri bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir ve hiçbir hükümetin, bu tür tercihlerle halkın geleceğini karartmaya, çocuklarımızın yaşamlarıyla oynamaya hakkı yoktur. Enerji alanındaki ihtiyaçların karşılanması, Türkiye'nin mevcut kurulu enerji gücünün doğru değerlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yapılandırılmasıyla mümkündür."
Uras, nükleer santralde üretilen elektriğin, diğer yöntemlerle üretilenlere göre 2 ila 5 kat pahalı olduğunu, nükleer santral işletmesinin risk taşıdığını, sökümünün de maliyetli olduğunu, nükleer santralin kaynağı ve teknolojisiyle dışa bağımlı olduğunu da ifade etti.
"Eski nesil olacak"
Radikal'de Serkan Ocak'ın haberine göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü ve Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Özgener, nükleer enerji kullanımını savunuyor, ancak bu yasayla kurulabilecek santrallerin yeni teknolojiyle değil, ancak 1980'lere ait ikinci nesil veya daha sonraki üçüncü nesil santraller olabileceğini söylüyor. (TK)