"Hükümet her ile bir üniversite kuruyor ama bunlara üniversite demek mümkün değil. Araştırma altyapısı, yeterli öğretim görevlisi ve kaliteli öğrencisi olmayan tabela üniversiteleri tamamen siyasi rant kazanmak için kuruluyor."
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜÖÜD) eski başkanı Prof. Kadir Erdin böyle söylüyor fakat geçtiğimiz iki yıl içinde 32 devlet altı vakıf üniversitesi açıldı. Son olarak Mayıs'ta geçen bir yasayla 17 ilde üniversite kurulması kararlaştırıldı.
Bir tek tabelası var
Bunlardan biri de Siirt Üniversitesi. İlde gazetecilik yapan Cumhur Kılıççıoğlu durumu "Sadece bir levha koydular" diye özetledi.
Siirt'te Mücadele gazetesini çıkaran Kılıççıoğlu, halkın ekonomik ve sosyal gelişme için üniversitenin işler hale gelmesini beklediğini fakat hükümetin üniversitenin altyapısının kurulması işini ildeki "hayırseverlere" bıraktığını söyledi.
"Şu an kampüs için yer alternatifleri tespit edildi, Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) gönderildi. En erken önümüzdeki yıl Fen-Edebiyat Fakültesi'nin kurulması bekleniyor. Tabur yolda düzülür mantığıyla iş yapılıyor. Halk da, gelecek her öğrenci bir çorba içse yine de kalkınırız, diye düşünüyor."
Kılıççıoğlu "Bize iş için fabrika, sosyal gelişim için üniversite lazım" dedi.
"Başbakan 'entelektüel'i atlıyor"
Kılıççıoğlu'nun aktardığı örnek Erdin'in sözlerini doğruluyor.
"Üniversite herhangi bir devlet dairesi, ya da bir fabrika değil" diyen Erdin "Üniversitenin ana işlevi topluma entelektüel öncülük etmektir. Başbakan Tayyip Erdoğan bu tanımdaki 'entelektüel' sözünü atlıyor" diye ekledi.
Erdin, üniversitenin tüm güç odaklarına eşit mesafede durabilen, gerekli insan ve donanım altyapısına sahip olarak kaliteli öğrenciler yetiştirebileceğini ve uluslararası düzeyde geçerli bilim üretebileceğini vurguladı.
"Yeni anayasa tartışmaları sırasında üniversiteler sadece türban sorunu bağlamında tartışılıyor. Oysa mali özerkliğe sahip, bağımsız üniversiteler için bir tartışma yürütülmeli."
"Bölgesel üniversiteler kurulmalı"
Erdin'in önerisi her ile bir üniversite yerine, üniversite kurulacak yerin özelliklerine uygun bölgesel üniversiteler kurulması ve bu kurumların akademik çekim merkezleri haline getirilmesi.
"Ama Kemal Gürüz'ün YÖK başkanlığı ve Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığından başlayarak, sonra bunları üniversite yaparız diye her ilçeye bir fakülte, bir yüksekokul açıldı. Şimdi bunun rantını AKP topluyor. Ama kampüssüz üniversite bir işe yaramaz. Üniversite öğrencilerin akademik olduğu kadar, hatta daha fazla sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmalı."
Erdin, hükümetin mali kaynak planlamasını yapması gerektiğini ama akademik altyapıyı YÖK, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) , ÜÖÜD gibi kuruluşlara bırakması gerektiğini belirtti.
Yeni üniversiteler
Şu an YÖK'ün web sitesinde yer alan listeye göre Türkiye'de 85 devlet ve 30 vakıf üniversitesi var. Son iki yılda kurulan üniversitelerin listesi şöyle:
- Adıyaman üniversitesi (2006),
- Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (2006),
- Aksaray Üniversitesi (2006),
- Amasya Üniversitesi (2006)
- Yozgat Bozok Üniversitesi (2006),
- Düzce Üniversitesi (2006),
- Erzincan Üniversitesi (2006),
- Giresun Üniversitesi (2006),
- Çorum Hitit Üniversitesi (2006),
- Kastamonu Üniversitesi (2006),
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (2006),
- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (2006),
- Ordu Üniversitesi (2006),
- Rize Üniversitesi (2006),
- Uşak Üniversitesi (2006)
- Ağrı Dağı Üniversitesi (2007),
- Artvin Çoruh Üniversitesi (2007),
- Batman Üniversitesi (2007),
- Bilecik Üniversitesi (2007),
- Bingöl Üniversitesi (2007),
- Bitlis Eren Üniversitesi (2007),
- Çankırı Karatekin Üniversitesi (2007),
- Karabük Üniversitesi (2007),
- Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (2007),
- Kırklareli Üniversitesi (2007),
- Kilis 7 Aralık Üniversitesi (2007),
- Mardin Artuklu Üniversitesi (2007),
- Muş Alparslan Üniversitesi (2007),
- Nevşehir Üniversitesi (2007),
- Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (2007),
- Siirt Üniversitesi (2007),
- Sinop Üniversitesi (2007),
VAKIF:
- Acıbadem Üniversitesi – İstanbul (2007)
- İstanbul Arel Üniversitesi (2007)
- İstanbul Aydın Üniversitesi (2007)
- İstanbul Bilim Üniversitesi (2006)
- İzmir Üniversitesi (2007)
- Özyeğin Üniversitesi (İstanbul) (2007)