Radyo ve Üst Kurulu (RTÜK) eski üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 25. Dönem Muş Milletvekili Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 7 Haziran seçimlerindeki oy kaybı ve HDP’nin meclise girmesinin ardından RTÜK’teki üye sayısının dörde düşmesiyle Üst Kurul’da değişen dengeleri bianet’e yorumladı.
HDP-MHP eşitliği Üst Kurul'a nasıl yansıyacak?
25. dönemdeki vekil dağılımı sonucunda dokuz kişilik Üst Kurul’da AKP’nin dört, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iki üyesi var. HDP ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) şu an için birer üyeleri var. Doç. Dr. Yıldırım, oy dağılımının milletvekillerinin yemin edeceği 13 Temmuz’da değişeceğini söylüyor. Buna göre eğer HDP ile MHP oyları eşit olursa dokuzuncu Üst Kurul üyesinin kurayla seçileceğini, aksi durumda koltuk sayısı fazla olan partinin bir üyeye daha sahip olacak.
"AKP'nin yenilgisi kadar önemli"
Doç. Dr. Yıldırım, RTÜK’teki değişen dengelerin yayıncılar arasında adalet duygusunu sağlayacağını vurgulayarak “RTÜK’teki bu denge değişimi, AKP’nin tek başına iktidarını kaybetmesi en az parlamentodaki yenilgisi kadar önemli” diyor.
“AKP’nin ele geçirdiği merkez medya ile iktidarın yolsuzluklarının, anayasa ihlallerinin üstü örtülüyordu. Şimdi merkez medya ile muhalif medya arasında adalet duygusu sağlanacak. Siyasi iktidarın yaptıkları örtbas edilemeyecek.”
2011’den beri Üst Kurul üyesi olan Doç. Dr. Yıldırım, görevi boyunca RTÜK’te en çok endikasyon belirtilmeden satılan bitkisel ilaçlarla ilgili işlem yaptıklarını, toplum sağlığını etkileyen bu kararların genellikle oybirliği alındığını söylüyor.
"Muhalefetin dirayetli durması lazım"
“Asıl krizler seçim dönemlerinde çıkıyordu” diyen Doç. Dr. Yıldırım bu süreçlerde iktidara yakın yayın kuruluşlarında “akla hayale sığmayan” yayınlar yapıldığını ancak bunlarla ilgili bir işlem yapılmadığını ifade ediyor.
“İktidar yayınlarına yönelik tuzu kuruluğa defalarca tanık oldu. Sadece seçim dönemlerinde de değil. TRT Genel Müdürü seçilirken de aynı tutum devam ediyordu.”
“Artık böyle tuzu kuru kararlar verilemeyecek” diyen Doç. Dr. Yıldırım bunun için muhalefet partilerinin de dirayetli durması gerekiyor.
“Bundan önceki dönemlerde TRT Genel Müdürü seçimlerinde ya da ‘devletin bölünmez bütünlüğü ve bekası’ gibi konularda MHP kontenjanından kurulda bulunan üye hep AKP’li üyelerle hareket etmişti.
“Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini biraz da parlamentoda kurulacak olan koalisyona bağlı. Ancak ‘RTÜK’te koalisyonun birebir izdüşümü olacaktır’ diyemeyiz.
“Ancak dirayetli duruşta RTÜK’te tek bir siyasete ait değil, çoğulcu sesler yükselebilecek. Tabii ki parlamentodaki süreç gibi başta buna alışmak zor olacak ama yeni dönemde artık RTÜK’te yayıncı kuruluşlar arasında adaletin sağlandığı, özgür yayıncılığın teşvik edileceği bir ortamın oluşacağını düşünüyorum.” (EA)
Doç. Dr. Ahmet Yıldırım kimdir? |
1972 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1994 yılında Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu. İki yıl lise öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Yüksek Lisans, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde doktora öğrenimini başarı ile tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesine Öğretim Üyesi olarak atandı ve halen bu görevi devam etmektedir. 2011 yılında Doçent oldu. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda 15 bilimsel tebliğ sundu. Yurtiçi ve yurtdışı dergilerde 20’yi aşkın bilimsel makalesi yayınlandı. Bir adet bilimsel araştırma nitelikli kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan Doç. Dr. Ahmet Yıldırım 3 Kasım 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu tarafından Üst Kurul Üyeliğine seçildi. Doç. Dr. Yıldırım Şubat ayında milletvekili adayı olmak üçün Üst Kurul’daki görevinden istifa etti ve 7 Haziran’da HDP Muş Milletvekili seçildi. |