Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin 18 farklı kanun ve 2 Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) düzenlemeyi öngören torba yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı.
25 maddelik yasa teklifi üzerine söz alan muhalefet milletvekilleri torba yasa ile OHAL uygulamalarının süresinin 3 yıl uzatılmasına tepki gösterdiler.
Ek gözaltı ve kamudan ihraçlar 3 yıl uzatılıyor
AKP'nin torba yasa teklifinde uzatılmak istenen OHAL dönemi düzenlemeleri şöyle:
*Terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi amacıyla gözaltı sürelerinin, bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulaması 31 Temmuz 2021'den itibaren üç yıl uzatılıyor.
*Teklifle, terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması gibi ihtiyaç duyulan birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi ihtiyaca binaen 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren üç yıl uzatılıyor.
*Teklifle, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun(TMSF) kayyım olarak atanmasına ilişkin hükmün, 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren üç yıl daha uygulanması amaçlanırken, bu üç yıllık süre zarfında, terör suçları bakımından yürütülen soruşturma veya kovuşturmalarda kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, kayyımlık görevinin Fon tarafından yerine getirilmesi öngörülüyor.
Kaboğlu: Uzatılma gerekçesi teklifte yok
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, OHAL sürelerini uzatılmasını eleştirerek, "Geçen üç yıllık süre içerisinde, özellikle olağanüstü halin üç yıl uzatılmasından nasıl bir sonuç alındı da üç yıl daha uzatılmak isteniyor? Bunun gerekçesini göremedim" dedi.
Teklifte yer alan 3 madde ile "yasa yoluyla, Anayasa dışı, örtülü OHAL'in üç yıl daha uzatılması"nın önerildiğini belirten Kaboğlu, "Bu üç maddenin gerekçesindeki ortak ifade ise terörle mücadelenin etkin bir biçimde sürdürülmesi. Böyle bir gerekçe, genel siyasal hamaset söyleminin ötesine geçemiyor." diye konuştu.
OHAL'in, Anayasa'da düzenlendiğini ve yürürlüğe girdiği zaman Avrupa Konseyi'ne bildirimde bulunma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Kaboğlu, örtülü yasa yoluyla OHAL'i sürdürme biçiminde ortaya çıkacak olan kısıtlamalar için Avrupa Konseyi'ne bildirimde bulunulmadığına dikkat çekti.
Paylan: OHAL'in sürmesi kaosun sürmesi demek
Halkları Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da OHAL rejiminin üç yıl daha devam ettirilmek istendiğini belirterek tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
"'Bize beş OHAL rejimi yetmedi, üç yıl daha OHAL yetkisi' diyorsunuz. Şu an bir OHAL rejiminde yaşıyoruz. Demokrasi krizi, ekonomik kriz yaratmıştır. OHAL'in üç yıl daha sürmesi demek bu ülkede kaosun üç yıl daha sürmesi demektir. Demokrasi krizi sürdüğü sürece kimse iflah olmaz, iktidarda iflah olmaz."
Tatlıoğlu: Amaç seçime OHAL şartlarında gitmek
İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, torba yasanın ana özelliğinin "Türkiye'nin önümüzdeki seçime olağanüstü hal şartlarında girmesini sağlamak" olduğunu ifade etti:
"OHAL uygulamalarının üçer yıl daha uzatılması teklif edilmektedir. Türkiye'ye de, 84 milyona da gerçekten yazık edilmektedir. 2021 yılında bütün dünya demokrasi ve özgürlüğe yelken açmışken, bir seçime daha OHAL şartlarında girme hesaplarının yapılması, Türkiye'nin patinaj yapmasının hatta bütün alanlarda geri düşüşünün temel nedeni olarak görülmektedir. Türkiye'nin anayasasında, kanunlarında ve devletin işleyişi içinde onlarca, yüzlerce tedbir vardır. Özgürlük alanlarının daha fazla daraltılması doğru değildir."
Tatlıoğlu, AKP'nin kanun teklifinin "Türkiye'nin kanun yapma sürecinin çöküşünün örneğini teşkil ettiğini" savundu. 25 maddenin 3 maddesinin Plan ve Bütçe Komisyonu ile ilgili olduğunu belirten Tatlıoğlu, "Yap boz tahtasına dönmüş bir kanun yapma süreci içindeyiz" dedi.
Turan: OHAL asla devam etmiyor
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, torba yasadaki düzenlemelerin "OHAL'in devamı" olmadığını iddia ederek, "OHAL asla devam etmiyor; OHAL'in usulü ve içeriği bambaşka. AK Parti'den önce, bölgesel OHAL uygulaması var, tam 46 kez uzatılmıştı, AK Parti iktidarı bunu kaldıran iktidar oldu." diye konuştu.
Tehditlerin ortadan kalkmadığını öne süren Turan, teklifi şöyle savundu:
"Bizler de isterdik ki bu teklifte zaruri olarak hayata geçen hükümler olmasın. Biz OHAL'in değil, olağan halin savunucularıyız. Ancak karşımızda neredeyse 50 yıllık bir örgüt var. Bu örgütle mücadelenin nihayete erdirilmesi, tüm tehditlerin ortadan kaldırılması, yeniden yapılanmalarına izin verilmemesi için bu adımlar gerekli. Tehdit henüz geçmiş değil. Ancak teknik olarak OHAL, 2018'de kalktı. Kurumlarımızın ihtiyacı üzerine, bakanlıklarımızın talepleri üzerine gözden geçirildi."
Torba yasasının Komisyonda maddelerinin görüşülmesinin ardından Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. (KÖ)