Gediz Deltası,15-20 bin çift flamingonun beslenme ve yavrulama alanı.
Mart 2019 yerel seçimleri için AKP'nin hazırladığı bildirgede de yer alan ve İzmir Körfez Geçiş Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' kararı İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
TMMOB, EGEÇEP, Doğa Derneği ile 85 vatandaş tarafından açılan davayla ilgili mahkeme kararında özellikle flamingoların yaşam alanı olan Gediz Deltası'nın uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olduğu, ekosistemin zarar göreceği vurgusu yapıldı.
TIKLAYIN - Körfez Projesine Tepki: Ekolojiye de Ekonomiye de Zararlı
Fay hattı, flamingo ve ekosistem vurgusu
Projenin iptal kararında ayrıca şu ifadeler yer aldı:
"Flamingoların besin zincirinin en önemli halkasını oluşturan artemiaların bölgeden yok olmasına yol açabileceği ve bunun da sonuç olarak birbirine hassas dengelerle bağlı bir ekosistemin proje ile zarar görebileceği, ÇED projesinde verilmiş olan jeolojik bilgilerin çok genel ve küçük ölçekli olduğu, projeye özel yeterli detay haritalama ve zemin etüd çalışmaları içermediği, projenin temelini oluşturan zemin bilgisiyle ilgili net bir bilgi olmadığı, batırma tünel ile geçiş yapılan İnciraltı bölümünün aktif fay hattı zonundan geçmekte olduğu ve bu kısımdaki bağlantı contalarının olası bir depremde beklenen yatay ve düşey deplasmanları tolere edebilecek kapasiteye sahip olup olmadığıyla ilgili raporda detay verilmediği dikkate alındığında, dava konusu 'Çevresel etki değerlendirmesi olumlu' kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
Mimarlar Odası İzmir: Israrcı olurlarsa gereğini yapacağız
Mahkeme kararını bianet'e değerlendiren davacı taraflardan Mimarlar Odası'nın İzmir Şube Başkanı İbrahim Alparslan kararı bianet'e değerlendirirken, "ÇED raporu açıkçası bizi ikna eden bir rapor değildi. İzmir'in çok ciddi bir hatadan, çok gereksiz bir yatırımdan şimdilik en azından kurtulduğunu düşünüyoruz" dedi ve ekledi:
"AKP'nin hala aynı vaatte ısrarcı olup olmayacağını bilmiyorum, kendilerinin takdiri, ama biz her zaman gündeme getirilen bu projeyi doğa açısından, çevre açısından, kent açısından değerlendirip gereğini yapacağız.
"Bir tarafta İnciraltı diğer tarafta Gediz"
"Bu körfez geçiş projesinin iki tarafta da ciddi sorunları bulunuyor" diyen Alparslan sorunları şöyle sıraladı:
"Bir tarafta İnciraltı, orada da tarımsal bir alana denk geliyor, orada bir yapılaşma baskısı yaratacağını biliyoruz.
"Diğer tarafta da Gediz deltasında da çok ciddi sorunlara yol açıyor. Orası çok önemli bir koruma alanı, özellikle flamingolar için çok önemli bir alan. Bu konuda uzmanların görüşüne riayet ediyoruz biz ve bu konuda çalışan uzmanlar doğal alandaki canlıların çok olumsuz etkileneceğini söylüyor.
"Sadece flamingolar da değil, birçok canlı türünün olumsuz etkileneceğini ortaya koydu uzmanlar. Dolayısıyla bu geri dönülemez zararın olmaması için kararı çok olumlu bulduk.
"Tepeden inme projelerle olmaz"
"Bu tip projelerin tepeden inme şekilde yapılmaması gerekiyor. Tabii ki siyasilerin, bürokratların İzmir için proje gelişme çabaları olabilir ama çağdaş kentlerde projeler bu şekilde geliştirilmez.
"Bilimsel, mesleki bir görüş süreci yaşanmadan, fizibilite çalışmaları yapılmadan, planlar yapılmadan, doğrudan proje ortaya atmak ve bunu bir anlamda kente dayatmak çok doğru bir yöntem değil.
"Biz İzmir'in gelişmesinden yanayız ama her zaman doğayla barışık bir şekilde, çağdaş bir şekilde, kentsel mekanlar düşünülerek geliştirilmesinden yanayız." (PT)