Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduklarını bildirdi.
Ünal, "Hayvanlar artık mal, eşya olarak görülmekten ziyade bir can olarak görülecek. Türk Ceza Kanunu'nun 151. maddesinde hayvanlarla ilgili husus 'mala zarar verme' noktasından çıkarılıp, 'cana zarar verme' noktasına getirilerek suç kapsamında alınacak" dedi.
Sahipli-sahipsiz ayrımı kalkıyor
Düzenlemeyle "sahipli" ve "sahipsiz" hayvan ayrımının da kaldırılacağını bildiren Ünal, ister sahipli isterse sahipsiz olsun bir hayvanı kasten öldürme, nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldürme, bir hayvan neslini yok etme, işkence etme, acımasızca veya zalimce muamelede bulunma, cinsel ilişki ve hayvan dövüştürme fiillerinin suç olarak düzenlendiğini kaydetti.
TIKLAYIN - "Hayvanları cümle arası ayrıntılara kurban ediyorlar"
TIKLAYIN - Hayvan hakları yasası yine muğlak kaldı
TIKLAYIN - Hayvan hakları savunucuları: Bu nasıl çelişki?
AKP'nin kanun teklifinde yer alan düzenlemeler şöyle:
*Sahiplerinin borçlarından dolayı özel ilgi ve refakat amaçlı bakılan hayvanların haczedilmesi ortadan kalkacak.
*Suç teşkil edilen fiillerin sahibi tarafından, sahip olduğu hayvana karşı işlenmesi durumunda süreç hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de adli mercilerce takip edilecek.
*Sahipsiz hayvan sayısının kontrolsüz artışının önüne geçilmesi, insan refah, huzur ve sağlığının da temin edilebilmesi için sahipsiz hayvanların tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirilmesini ifade eden rehabilitasyon süreci etkin şekilde yürütülecek.
*Büyükşehir belediyelerine, il belediyelerine, nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevi kurma ve bütçelerinin belli bir miktarını bu hizmetler için kullanma zorunluluğu getirilecek.
*Nüfusu 25 binin altında olan belediyelere ise bölgelerinde bulunan hayvanları rehabilitasyon sürecine tabi tutulmaları için hayvan bakımevi bulunan en yakın hayvan bakımevine götürme ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra alındıkları ortama bırakma zorunluluğu getirilecek.
*Tehlikeli köpek türlerin bakılması, beslenmesi, barındırılması, ülkemize girişi yasaklanıyor. Buna göre; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio türlerinin Türkiyeye girişi yasaklanacak.Bu türlerin satışı ya da reklamını yapanlara hayvan başına 11 bin TL idari para cezası verilecek. Hayvanlara da el konulacak.
*Mevcutta tehlikeli türlere sahip olanlar ise hayvanlarını kısırlaştırarak, kayıt belgesi alarak, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmayarak, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun bulunduğu bölgelere girmeme gibi şartlarda ölünceye kadar bakabilecek.
*Kara ve su sirkleri ile yunus parklarının açılması ve işletilmesi yasaklanacak.
*Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimliklendirme zorunluluğu getirilecek ve terkleri yaptırıma bağlanacak.
*Pet shoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek. Bu yerlerde Tarım ve Orman Bakanlığının denetimindeki üretim çiftliklerinde üretilen hayvanların satışı katalog üzerinden yapılacak.
*Valiliklerin başkanlığındaki il hayvan koruma kurulları hem içeriği hem eşgüdümü hem koordinasyonu hem toplantı süresi yeniden düzenlenerek daha etkin hale getirilecek.
Kedi-köpek sayısına sınırlama teklifte yok
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ünal, "Evlerdeki kedi ve köpek sayısına ilişkin sınırlama getiriliyor mu?" sorusu üzerine, "Bu, teklifte yer almıyor" dedi.
Basın toplantısına, kanun teklifinde imzası bulunan AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, AKP İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ile AKP Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da katıldı.(KÖ)