Fotoğraf: AA - Arşiv
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi”nin maddelerine geçilmesi muhalefetin oylarıyla reddedildi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Genel Kurul’a getirdiği "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi" kamu görevine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngörüyor.
Düzenlemeyle ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından, birleşimi yöneten CHP'li TBMM Başkanvekili Haydar Akar, maddelere geçilmesini oya sundu.
Ancak AKP ve MHP’li vekiller oylama sırasında Genel Kurul’da yeterli çoğunluğu sağlayamadı ve muhalefet vekillerinin ret oyu kullanmasıyla teklifin maddelerine geçilmesi reddedildi.
TBMM İçtüzüğü’nün 81. maddesinde "Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri, Genel Kurulca reddedilmiş olur" deniyor.
TBMM içtüzüğünde ayrıca "TBMM tarafından reddedilen kanun tekliflerinin, ret tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe TBMM'nin aynı yasama dönemi içinde verilemeyeceği” ifade ediliyor.
CHP’li Emir: AKP ve MHP’liler şaşkın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, şu paylaşımda bulundu:
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi” muhalefetin oyları ile reddedildi. AKP ve MHP milletvekilleri Şaşkın... pic.twitter.com/6grPULehpW
— Murat Emir (@muratemirchp) March 31, 2021
AKP’li Özkan: Meclis iradesi çiğnendi
AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan ise şu paylaşımda bulundu:
İçtüzük madde 141:Oy saymakla görevli olanlar katip üyelerdir.
— Av. Cahit ÖZKAN ???????? (@avcahitozkan) March 31, 2021
CHP’li Meclis Başkanvekili: Katip üyeler, sayınız
Katip Üyeler: Makinaya gidelim
BVekili: Makinası yok ama yaa! Kabul edilmemiştir!
CHP, tasarlayarak içtüzüğü yok saymış, meclis iradesini açıkça çiğnemiştir.
YAZIK pic.twitter.com/oBAhogUM4o
AYM 2 kez iptal etmişti
Hükümet 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında, 657 sayılı Kanunun 48. maddesine eklenen düzenlemeyle kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirilmişti.
Ancak Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmasını hukuksuz bularak iptal etti.
AKP bunun üstüne 2018’de Meclis’te kabul edilen torba yasanın içine güvenlik soruşturmasını dahil etti.
AYM, Kasım 2019’da memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı arayan düzenlemeyi iptal etti.
AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin iki kez verdiği iptal kararı üzerine geçen yıl hazırladığı ve İçişleri Komisyonu'nda da kabul edilen yasa teklifi, geçen hafta TBMM Genel Kurul gündemine alınmıştı. (EKN)