Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), türban sorununun çözümü için Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) 10, 13 ve 42. maddelerde değişiklik teklifi götürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm için yeni Anayasa’yı beklemeyi düşünmediklerini belirterek, "Bir an önce bu olsun" dedi.
Maddelerde ne değişecek?
NTV'nin haberine göre, MHP’nin 10. madde için sunduğu öneriye "Kamu hizmeti alanlar" ifadesinin eklenerek yeniden düzenlenmesini isteyen AKP, "Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması" başlıklı 13. maddeye "Özgürlüklerin sınırlandırılmasında sadece mahkeme hükümlerinin bağlayıcı olması, mahkeme gerekçelerininse özgürlüklerin sınırlandırılmasına yönelik kullanılamayacağı"na ilişkin hüküm eklenmesini öneriyor.
AKP, ayrıca "Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddeye de "Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" ifadesinin eklenmesini istiyor.
Teklifler bugün MHP'ye ulaştı
Anayasa değişiklik teklifi için 184 milletvekilinin imzası gerektiği için bu teklifi yapmaya milletvekili sayısı yetmeyen MHP, 10. maddenin değiştirilmesi için hazırladığı teklifi dün imzaya açmıştı. AKP’nin önerisi MHP tarafından da kabul edilirse, teklif AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelecek.
Dün (23 Ocak) akşam AKP Merkez Yürütme Kurulunda (MYK) ortaya çıkan öneriler, bugün (24 Ocak) MHP’li yetkililere ulaştırıldı.
"MHP'nin katkısı ne olur bilemiyorum"
Türkiye Esnaf ve Sanaatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu toplantısına katılan Erdoğan, Radikal'in haberine göre çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan:
MHP'ye teklif iletilecek: Bu konuyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaklaşımı, ne denli bu işin çözümüne katkıda bulunur, bilemiyorum.
Yasalarda boşluk var: Bu Türkiye'de bir gerilime neden oluyorsa bu gerilimi kaldırmak da siyasi iktidarların, yasama organlarının görevi. Eğer yasalar bu işe müsaade etseydi zaten bu gerilim olmazdı. Demek ki yasalarda boşluk var. O zaman bu boşluğu gidermek gerek.
Anayasa ve yasada değişiklik: Buna parlamento içinde olumlu yaklaşan iki siyasi parti var. AKP ve MHP. Oturup konuşarak mutabakat sağlanır ve bu mutabakat çerçevesinde de adımları atarız. Bu anayasal değişiklik olabilir, kanunda değişiklik olabilir. Her ikisi olabilir. Ne gerekiyorsa yapılır.
"Yeni anayasayı beklemeye gerek yok"
Erdoğan, "Yeni anayasayla mı çözülecek?" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Yeni anayasa süreci uzun. Adım iyice güncellendiği için bizim yeni anayasa süreciyle ilgili zaten bu konuda yaptığımız düzenleme çerçevesinde biz düşüncemizi MHP'ye ileteceğiz. MHP de 10. maddeyle ilgili düşüncesini zaten söylemiş durumda." (GG/TK)