200'den fazla kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Anayasa Kadın Platformu, yeni anayasada kılık kıyafet konusunda "genel ahlak" gibi gerekçelerle sınırlama getirilmesine itiraz etti.
Platform adına yapılan yazılı açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hazırladığı anayasa taslağında, temel hakların bir çoğununun "genel ahlaka aykırılık" nedeniyle kısıtlanabileceğine dair düzenlemeler getirildiği hatırlatıldı.
“Temel hak ve özgürlükler 'genel ahlak', 'milli güvenlik', 'kamu düzeni' gibi soyut ve keyfi, içeriği kişiden kişiye, zamandan zamana değişen gerekçelerle sınırlandırılmamalıdır. Dolayısıyla, taslağın bu maddelerindeki bu ifadeler çıkarılmalıdır.”
"Türban sorunu"
Geçtiğimiz günlerde gazetelerde çıkan haberlere göre, AKP üniversitelerdeki türban yasağını yeni anayasada yapılacak bir düzenlemeyle aşmayı planlıyordu.
Buna göre, anayasa taslağının 42. maddesine “ceza hukuku ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydı ile hiç kimse kılık kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” şeklinde bir ifade eklenecekti.
AKP'nin akademisyenlere hazırlattığı taslak üzerinde yaptığı değişikliler henüz açıklanmadı. Partinin taslağı önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.
Bugün 15:00'te Ntv'nin verdiği habere göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve AKP anayasanın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik konusunda uzlaştı. Şu an değişiklik üzerinde çalışılıyor. Böylece iki parti yeni anayasayı beklemeden değişikliği Meclis'e getirebilecek.
Sonucun ne olacağına yargıdan örnek
Kadınlar, dernek kurma, ifade, gösteri ve yürüyüş düzenleme gibi özgürlüklerin de "genel ahlak" gerekçesiyle kısıtlanmasına karşı çıktıklarını hatırlatarak, halen varolan bu kısıtlamanın kadınlar aleyhine sonuçlarının birçok örneği olduğunu belirtti.
"Son yıllarda alabildiğine artan kadın cinayetlerinde, 'dar kot pantalon, beyaz tayt giydi, göbeğine piercing taktı, vb. gerekçelerle yargı sisteminin, kadınları öldüren erkeklere, kadınların kıyafetleri üzerinden 'haksız tahrik' indirimleri yapması, kadınları bekleyen tehlikenin ne denli somut ve yakıcı olduğunun kanıtıdır."
"Yönetmelikle çözülmeli"
Platformun açıklamasında kılık-kıyafetle ilgili sorunların anayasada değil yönetmeliklerle çözülmesi gerektiği belirtildi.
"Anayasaya böyle bir düzenlemenin girmesiyle, iktidarların, kamu daireleri, üniversiteler ve benzeri birçok kurumu da kapsayacak şekilde, kadınların bluzlarının kol uzunluğundan, etek boyuna ve çorap rengine, hemşire önlüklerinin düğme aralıklarına kadar, kadınların kılık kıyafetine dair her şeyi düzenleyen yasa ve yönetmelikler çıkarılmasının önü açılmış olacaktır." (EÜ/TK)