Dört Demokratik Toplum Parti'li (DTP) bir Demokratik Sol Parti'li (DSP), 22 Adalet ve Kalkınma Parti'li (AKP) kadın vekilin bir araya geldiği Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) yemeğinde AKP'nin uzmanlara hazırlattığı sivil anayasa taslağı içinde yer alan kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık maddesi tartışmalara neden oldu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat "kadınları aşağılayan bir ifade" diyerek pozitif ayrımcılığın anayasaya girmesini istemediğini söyledi.
Kota gerekli mi?
Sabah gazetesinin haberine göre Fırat şunları söyledi:
"Kadınların korunmasını anayasaya niye koyuyoruz? Önemli olan kadının önünü açmak. Ben bir kadın olsam isyan ederim. Eşit iki insan var. Bunlardan biri dişi, biri erkek. Eğer endişeler taşınıyorsa, yasalarda bunlar düzenlenir."
Daha önce Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde yapılan anayasa değişikliği kapsamında da gündeme gelen pozitif ayrımcılık hükmüne karşı çıkan bu nedenle kadın dernekleri tarafından eleştirilen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ysa bu kez yorum yapmaktan kaçındı.
Çubukçu "Kamuoyu bunu bir tartışsın, ondan sonra kendi görüşlerimi açıklayacağım" dedi. AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan da "Ben her türlü ayrımcılığa karşıyım, metni görmediğim için yorum yapmam doğru olmaz" dedi.
Toplantıda DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel DTP'de kadınların yüzde 40 kotayı kolay elde etmediğinin altını çizdi ve Siyasi Partiler Kanunu'nun değişmesinin, kadınlara yüzde 35 kota konmasının önemini vurguladı.
Kadınlar aile başlığı altında eziliyor mu?
Radikal gazetesinde yayımlanan Funda Özkan'ın yazısına göreyse Türkiye'deki girişimcilerin sadece yüzde 9'unu oluşturabilen kadın girişimcilerin örgütü KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç konuşmasında toplumun temel taşının aile değil "özgür düşünün birey" olduğunu vurguladı.
AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin Özkan'ın yorumunun ardından "Biz güçlü aileye inanıyoruz, Birçok problemin ardında parçalanmış aile görüyoruz" dedi. Özkan güçlü ailenin kadının özgürleşmesine engel teşkil etmediğini belirtti.
DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'sa Özkan'ı şöyle yanıtladı:
"Hükümet programında kadın hala aile başlığının altında sıkıştırılmış durumda. Oysa biz kadınız, özgürüz, özneyiz, kendi başımıza anılmak istiyoruz." (GG)