AKP, başörtüsüne anayasal güvence getirme gerekçesiyle yola çıkıp "aile"ye anayasal tanım getirmeye varan anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.
AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP ve BBP'nin de desteğiyle teklifin 336 milletvekili tarafından imzalandığını söyledi.
EŞİK: "Muhalefetten
net duruş bekliyoruz"
|
Teklifin TBMM'ye sunulmasının ardından ilk kurumsal kadın tepkisi Eşitlik İçin Kadın Platformu"ndan geldi. EŞİK, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Riskli çok sayıda ifade" barındıran Anayasa Değişikliği teklifi karşısında "muhalefetten net duruş beklediğini" dile getirdi ve mesajında CHP, HDP ve İYİ Parti ve TİP'i etiketledi.
Teklif TBMM'den
geçecek destekten yoksun
Anayasa Değişikliği teklifinin TBMM'de kabul edilip yürürlüğe girmesi için Anayasa'nın 175. Maddesi'ne göre Genel Kurul'da gizli oylamada milletvekillerinin 2/3'ünün (400 milletvekili), Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulabilmesi için ise 3/5'inin (360 milletvekili) oyunu alması gerekiyor.
AKP'nin halen TBMM'de 289, teklifi destekleyenlerden MHP'nin 48 oyu var. Bu koşullarda teklifin TBMM'den geçmesi için 64, Erdoğan tarafından referanduma götürülebilmesi içinse rakip partilerden en az 24 milletvekilinin daha desteğini alması gerekiyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, oturumu yönetmesi halinde statüsü gereği oylamaya katılamayacağı için tam kadro halinde katılması halinde bile Cumhur İttifakı'nın en çok 336 oyu olabilecek.
TBMM'de ve genel politik düzlemdeki kuvvet dengeleri ve süregiden kutuplaşmalar çerçevesinde teklifin TBMM'den geçerek ya da Erdoğan tarafından referanduma sunularak Anayasa'nın, teklifte öngörüldüğü şekilde değiştirilmesi ve değişikliğin yürülüğe girmesine ihtimal verilmiyor.
Özlem Zengin: "Tüm inanan
insanlar için soykırım yaşandı"
Bugün TBMM'de açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Başörtüsüne 'bir bez parçası' diyenler bu konuyu anlamamışlardır. Bu konunun nasıl bir travma olduğunu asla anlayamamışlardır. Anlamış olsalardı bu konuyu anlatma şekilleri de çok farklı olurdu. 90'lara geldiğimizde de bizler başka bir boyuta geçtik. Başörtülü kadınlar nezdinde tüm inanan insanlar için bir soykırım bu ülkede yaşandı" dedi.
Başörtüsü teklifinin amacı:
"CHP ile rekabet!"
Zengin daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından "kadının kılık-kıyafetinin siyasetin konusu olmaktan, üzerinde siyaset yapılan alan olmaktan çıkarılması" gerekçesiyle önerilen ve CHP tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifine "hayır" dediklerini açıkladı.
Zengin, "[Kanun Teklifinin] içeriğine hayır diyoruz. Şu an Türkiye'de hiçbir konuda yasak yok. Hiçbir yerde bir sorun yokken sizce neden CHP böyle bir teklif verdi. 'Sözlerimiz itibar görmüyor, sizin yazılı bir şeye ihtiyacınız var', diyerek yapılmıştır." dedi.
AKP Grup Başkan vekili, kendi Anayasa Değişikliği teklifini "Biz onlara bir imkan veriyoruz," diyerek gerekçelendirdi. "İşte kalıcı bir teminat. İmza veren vekiller adına diyorum ki, geliniz bu anayasa değişikliğine destek veriniz. Bu TBMM'de çözülmelidir, referanduma gitme ihtiyacı duymadan. Türkiye'de kadınlar da erkekler de değişti. CHP bu değişimi görüyor, görmek zorunda." dedi.
TIKLAYIN-Erdoğan'dan başörtüsü açıklaması: Referanduma götürelim
LGBTİQ+ inkârı için
"aile"ye yeni anayasal tanım
Zengin "Eğer bir toplumu tahrip etmek istiyorsanız önce aileyi tahrif etmeniz gerekir. Medeni kanunda belirtilmesine rağmen biz anayasaya evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir müessese olduğu ifadesini de koyuyoruz" diyerek teklifin amacının LGBTİQ+ beraberliklerinin "aile" tanımından anayasal olarak dışlanması olduğunu dolaylı bir biçimde ifade etti.
Anayasa Değişikliği teklifi metni
Bugün TBMM Başkanlığına teslim edilen Anayasa değişikliği teklifinin tam metni şöyle:
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24'üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadın; dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir." MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41'inci maddesinin kenar başlığı "I. Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan "temelidir ve" ibaresi "temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve" şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır. |
(AEK)