Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hapiste Kadın Ağı, cezaevindeki kadınlara ücretsiz ped hakkı sağlanması için başlattığı kampanyayı siyasetçiler ve meslek odalarına iletmek için dün Ankara’daydı.
bianet’e konuşan avukat Ezgi Duman, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve AKP milletvekili Mehmet Metiner’in kendilerine “Bu sorunu çözülmüş bilin” diyerek söz verdiğini aktardı.
Hak örgütlerinin oluşturduğu Hapiste Kadın Ağı, cezaevindeki kadınlara regl dönemlerinde hijyenik pedlere erişiminin sağlık hakkı ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınması talebiyle Haziran 2017’de bir kampanya başlatmıştı.
Kampanya için dün Ankara’ya giden kadınlar, TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipler Birliği (TTB) ile HDP VE CHP'den milletvekilleri ile görüştü.
Avukat Duman, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve AKP’li Metiner’in, görüşme sırasında Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü’nü arayarak taleplerini ilettiğini, kendilerine de “Biz söz veriyoruz, sözümüze güvenebilirsiniz. Bu sorunu çözülmüş bilin” dediğini belirtti.
Duman, TİHEK’in ise ücretsiz ped hakkının insan hakları ile bağlantısını kurmakta zorlandığını, “İnceleyelim, eğer bu gerçekten bir hak ihlaliyse görüşelim” cevabı aldıklarını anlattı.
Duman “Hükümet partisinin bir temsilcisi ve aynı zamanda TBMM İnsan Hakları Cezaevi Alt Komisyonu başkanının bir söz vermesi çok olumluydu. Asıl önemli olan bundan sonraki süreç. Biz politika yapıcılardan sorunun çözüleceğine dair söz aldık ama nasıl çözülecek, pratikte nasıl işleyecek, takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“TTB sağlık hakkı, Barolar Birliği yasal mevzuat konusunda destek olacak”
Avukat Duman, dün yapılan görüşmeleri şöyle aktardı:
“TTB’den ped ihtiyacının sağlık hakkıyla ilgili olduğuna dair bilimsel bir rapor sunmalarını ve pede erişim durumunda ortaya çıkabilecek sağlık risklerini anlatmalarını talep ettik.
“Türkiye Barolar Birliği de yasal düzenleme için içerik oluşturma konusunda bize destek sunabileceklerini söyledi. Bundan sonraki cezaevi ziyaretlerinde, ped hakkı üzerinden de incelemeler yapacaklarını ve Aralık’ta yayınlanacak cezaevleri raporlarında ped hakkına yer vereceklerini de ilettiler.
“HDP’den Ayşe Acar Başaran, CHP’den ise Gamze İlgezdi ile görüştük. HDP zaten kampanyanın imzacıları arasındaydı. Meclis’te grubu olan siyasi partilerle görüşmek önemliydi, kanun teklifi ve soru önergeleriyle konuyu Meclis gündeminde tutmaya destek olacaklarını belirttiler. CHP’li İlgezdi, bu talebi AKP’li ve MHP’li vekillere de ileteceğini belirtti. AKP ve MHP, randevu talebimize geri dönmemişti.”
Metiner: Söz veriyoruz, bu sorunu çözülmüş bilin
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Cezaevi Alt Komisyonu üyesi olan AKP İstanbul vekili Mehmet Metiner’in talebi olumlu karşıladığını anlatan Duman, görüşmeyi şöyle aktardı:
“Metiner’e mahpuslara ücretsiz ped hakıının mevzuata girmesi gerektiğini, bağışlarla geçici olarak değil, kalıcı bir şekilde bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledik.
“Metiner talebi olumlu karşıladı, ‘Biz söz veriyoruz, sözümüze güvenebilirsiniz. Bu sorunu çözülmüş bilin’ dedi. Yanımızda Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü’nü aradı ve talebimizi iletti; ‘Bu sorunu çözelim, bu talebi yerine getirelim’ dedi.
“Ayrıca konuyu Adalet Bakanı ile görüşeceğini de söyledi.
“Politikacılar arasından, hükümet partisi adına böyle bir dönüş almak çok olumlu bir gelişme.”
TİHEK: Ped hakkı, insan hakkı mıdır, emin değiliz
Avukat Duman, olumsuz geçen tek görüşmenin ise TİHEK’le gerçekleştiğini, kurum temsilcilerinin ped hakkının bir insan hakkı olduğu konusunda ikna olmadıklarını anlattı:
“TİHEK zaten randevu talebimize, medyaya yansıdıktan sonra, son anda dönüş yapmıştı. Başkan yardımcısı ve orada çalışan kadınlarla görüştük. İnsan hakları ile ped hakkının bağlantısını kurmakta zorlandıklarını, bundan emin olamadıklarını belirttiler.
“Regl olan insanların pede erişememesinin yaratacağı sağlık risklerini ve bunu onur kırıcı bir muamele olduğunu, dolayısıyla bunun bir hak ihlali olduğunu anlatmaya çalıştık.
“İnceleyelim, eğer bu gerçekten bir hak ihlaliyse görüşelim, dediler.
“TİHEK gibi bağımsız olması ve devletin yarattığı hak ihlallerinin peşinden gitmesi gereken bir kurumun, ped hakının hak ihlalleriyle bağını kuramaması endişe vericiydi. Ama toplamında değerlendirdiğimizde, meslek odalarının ve iki siyasi partinin destek vereceğini söylemesi olumluydu.”
Kasım 2016 verilerine göre, Türkiye’deki hapishanelerde 7 bin 894 kadın ve 74 kız çocuğu bulunuyor. (ÇT)