Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, anayasa değişiklik paketi üzerine konuşmasında anayasanın tamamının değişmesinden, 20-25 maddelik kısa bir anayasa oluşturulmasından yana olduğunu söyledi.
Milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve parlamento dışı siyasi partilerin bir araya geldiği "Türkiye Küçük Millet Meclisleri" toplantılarının anayasa ve referandum konulu İstanbul oturumunda konuşan Ayva, bianet'in sorularını yanıtlarken yalnızca çalışanların değil, herkesin sendikalı olabilmesini savunduğunu da dile getirdi.
Hükümetin anayasa değişiklik paketinde, sendikal haklarla ilgili maddeler işçi-memur ayrımını koruyor, memurlara toplu sözleşme hakkını tanırken grev hakkını dile getirmiyor, yalnızca çalışanlar için sendika hakkı öngörüyor. Bu durum en çok sendikaları kapatma davalarıyla karşı karşıya kalan emeklileri ve öğrencileri ilgilendiriyor.
"Madde madde oylanmalı"
Ayva dün (4 Nisan) Üsküdar Belediyesi'nde düzenlenen toplantıda, salondan gelen soruları yanıtlarken referandumda tüm paket için oy kullanılması yerine değişiklikte yer alan maddelerin ayrı ayrı oylanmasından yana olduğunu da söyledi. Hükümetin planıysa, tek pakette 29 maddeyi birden halk oyuna sunmak. Ayva, "Bu konuda uygulanabilir bir yöntem geliştirilirse Meclis gündemine getirebilirim" diye konuştu.
"Uzlaştırma Kurulu grev yasağı demek, doğru"
Ayva sendikal haklarla ilgili, "Memurlarla ilgili yapılması gereken değişikliklerin hepsi yapılamadı. Uzlaştırma Kurulu'nun kararının kesin olması grev hakkını engelliyor, doğru. Acil hizmet görenler dışındaki bütün memurların grev hakkı olmalı" dedi.
Ancak Ayva, memurların iş güvencesinin azaltılması gerektiğini, "iş kaybetme riskinin olmamasının verimsizlik getirdiğini" de savundu.
"Örgütlenmeye engel olmamalı"
Sendikal haklarda işçi-memur ayrımı olmaması gerektiğini de söyleyen Ayva, bunun yerine "çalışanlar" denmesi gerektiğini dile getirdi.
bianet'in emeklilerin ve öğrencilerin sendikalarına karşı açılan kapatma davalarını anımsatması üzerine, Ayva "Herkese sendika hakkı olmalı. Örgütlenme önünde engel olmamalı" dedi.
"Temel hakların oylanmasına karşıyım"
Ayva, eşitlik maddesinde "cinsel yönelim"in yer almamasıyla ilgili "Ben temel hak ve özgürlüklerin oylanmasına karşıyım. Ama oya sunulur da reddedilirse ne olacak? Oylanmadan anayasada yer almasının yolu bulunmalı" diye konuştu.
"Pozitif ayrımcılığın anayasaya girmesi olumlu"
Meclis'teki görme engelli tek milletvekili olan Ayva "Pozitif ayrımcılığın anayasada yer alması olumlu. Örneğin özürlülerle ilgili istihdam kotası ve maaş için 'eşitliğe aykırı' denebiliyordu. Şimdiye kadar partiler bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmediği için sorun olmadı. Şimdi bu risk ortadan kalkacak" dedi.
Ayva partisinin kadın kotasını yazılı olarak koymasa da, yüzde 30 kadın kotasını Başbakan'ın da desteğiyle korumaya çalıştıklarını, "Yüzde 50 kotaya ulaşılmasını savunduğunu" dile getirdi. (TK)