7 Haziran 2015 seçimleri yaklaşırken bir grup gazeteciyle Güneydoğu Anadolu seçim turuna çıktık.
İlk durağımız Urfa’da, görüştüğümüz ilk milletvekili adayı AKP 7. Sıra adayı Ahmet Eşref Fakıbaba oldu.
Urfa 2011 genel seçimlerinde 12 milletvekilinin 10’u yüzde 64,86 oy alan AKP’dendi. Seçime bağımsız giren BDP’lilerden iki aday milletvekili oldu.
2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 68,60, Selahattin Demirtaş yüzde 26,24, Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 5,16 oy aldı.
Fakıbaba, Urfa’da bağımsız olarak girdiği belediye başkanlığı seçimlerini kazanmış bir isim. 2004’te katıldığı AKP’den 2009’da aday olamayınca seçimlere bağımsız girdiğini anlattı.
AKP’ye geri dönüşü hakkında “Gönül birliğimiz hep vardı” diyor ama 7. sırada aday gösterilmesine de kırgın olduğunu da ekliyor.
Fakıbaba, esnaf ziyareti arasında, özellikle çocukların yoğun ilgisi altında, belediye başkanlığı döneminde “Kum torbalarının satıldığı yerdi, zorlukla kamulaştırdık” dediği parkta sorularımızı yanıtladı.
“7. Sırada olmam kırgınlık yarattı”
Bağımsız olarak girdiği 2009 yerel seçimlerinde yüzde 44 oy alarak seçilen bir isim Fakıbaba. Önümüzdeki seçimlerin zor ve önemli olduğunu da “Zoru severim” diyerek teslim etti.
7. sıraya konmasının güçlü bir aday görülmesiyle düşüncesiyle yapılmış olup olamayacağı sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Önemli olan 7. sıradan çıkmak. 7’den çıkarsam halk beni çıkarmış olacak. 7. Sıraya konmamın güçlü aday olduğum şeklinde bir izahı olsaydı mutlu olurdum. 7’ye konmam kırgınlık yarattı, değersiz hissediyorum.”
TIKLAYIN - URFALILAR SEÇİME NASIL BAKIYOR?
“HDP barajı aşamazsa yükümüz ağır olur”
2011 genel seçimlerinde 12 adaydan 10’u AKP’den ikisi de bağımsız HDP’li isimlerdendi. Bu seçimlerde HDP’nin barajı geçip geçmemesi, Fakıbaba’nın vekilliğini kritik kılıyor.
“Başkasının başarısızlığına göre başarımı tespit edemem. Herkes hakkıyla o puanı almalı. Demokrasiye saygı duyuyorum. HDP’nin barajı aşıp aşmamasına plan yapmıyorum, çalışıyorum halktan oy istiyorum.
“Seçim barajına çok iyi bakmıyorum. En fazla yüzde 5’e düşürülmesi lazım diye düşünüyorum. HDP baraja giremezse, HDP’de sağduyulu arkadaşlar var, elele verir, seçim barajı düşürülür.
Yerel gazetecilere verdiği “AKP 12 milletvekili alsa sevinmem” demeci hatırlatılınca, “cımbızlandığını” belirtti ve “12 aday AKP’den olunca yükümüz daha ağır olur” diye açıkladı.
“Halk demokrasi, sevgi, saygı, hizmet istiyor. Sandıktan çıkacak her türlü karara saygılıyım.”
“Suriyelileri disipline edelim”
Urfa, Suriyeli mültecilerin en yoğun olduğu kent. Fakıbaba 1 milyon 835 bin nüfuslu şehre 750 bin civarı Suriyeli geldiğini, büyük çoğunluğunun kampların dışında yaşadığını söyledi.
Suriyelilere ilişkin halktan tepkiler 17 Mayıs günü saldırıya kadar var. Fakıbaba, bu saldırıya ilişkin “Hiç hoş değil, mecburiyetten gelen insanlar. Bizim daha duyarlı olmamız lazım'' diye konuştu.
Sokaktakilerden bizim de sıkça duyduğumuz Suriyelilerin daha ucuza çalışması, daha ucuz fiyata ticaret yapması gibi durumların halktan ve esnaftan tepki gördüğünü anlattı.
“Düzensizlik var. İş, aş, sağlayalım ama disipline edelim, insanca yaşamaları için gayret sarfedelim. Hükümetin elinden geleni yaptığına inanıyorum. Yerel yöneticiler, milletvekilleri Ankara’ya doğru bilgi verip daha iyi koşulları sağlamak zorundayız. Halktan Suriyelilerin daha ucuza çalışmasından dolayı işsizliğin artması durumu var. “
“Suriyeliler 81 ile dağıtılabilir. Kamplar sosyal hayatları, sineması, eğitimi, sağlığıyla düzenlenebilir. Kültür farkı ortadan kalkana dek ayrı ayrı şehir oluşabilir.”
“Meclis’te boş durmayınca sorunlar aşılır”
Halkla iç içe olmayı çok sevdiğini anlatan Fakıbaba gönlünün yerel yönetimde olduğunu, “Tekrar belediye başkanı olmak isterdim” diye anlattı. Ancak Meclis’e girdiğinde de her haftasonu, hastalık ve parti görevlendirmesi dışında, Urfa’ya geleceğini de vurguladı.
“Belediye başkanlığımda kadınların istihdamına, engellilere önem verdim. Mikro kredilerle iş sahibi oldular. Bir dönem daha belediye başkanı olsam Urfa kadınını Amerika’da bile merak ederlerdi.
“Halk iş, aş, ekmek istiyor. Meclis’te boş durmayınca sağlık eğitim, tarım işçilerinin sorunları, madde bağımlılığı gibi sorunlar aşılır.
“Madde bağımlılığı Urfa’da problem olmaya başladı. Meclis’e girersem Aile Bakanlığı, madde bağımlılığı konusunda tarafımdan çok rahatsız edilecek.”
“Sorun, demokrasi sorunu”
Fakıbaba kendisini demokrat, milliyetçi, muhafazakar bir insan olarak tanımlıyor. Urfa’da tüm partilerin adaylarıyla selamlaştıklarını, bir sorun yaşanmadığını söylüyor.
“AKP’nin dört yıl daha hizmet etmesi lazım” diyen Fakıbaba çözüm süreci ve başkanlık sistemiyle ilgili şöyle konuştu:
“Çözüm süreci olması gereken şey. AKP, ‘Bunu halledeceğim’ diyen tek parti. Çözüm süreci konusunda hangi parti samimiyse onunla hareket ederim. Biz herkesle barışığız. Sorun demokrasi sorunu. Demokrasi tam oturduğunda herkesin mutlu yaşayacağı bir Türkiye olacak.
“Başkanlık sistemine kötü bakmıyorum. Yetki verdiğinde tam yetki vereceksiniz. Krallık sistemi değil. Halk oyuyla seçilir. Türk tipi bir sistem olmalı. Herkesle konuşup, muhalefetin ve sivil toplumun fikrini alıp beş yıl başkan ol ama seni takip ediyorum, yanlış yaptığında sandıkta seni ezerim demeli.” (BK)
* Bu gezi P24 koordinatörlüğünde gerçekleşti.
HDP | CHP | MHP | AKP |
Osman Baydemir Dilek Öcalan İbrahim Ayhan Leyla Güven Ziya Çalışkan Yasin Batan Gülcan Avcı Serhat Dicle Yüksel Hadle Uğur Rasim Çakmak Yağmur Akay Ayşe Doğan | Ali Murat Bucak Hasan Oğul Resul Bebe Sedat Sağır İsmail Bahçacı Mahmut Han Şahin Akile Yektaş Muzaffer Yiğitbaşı Kemal Eşsiz Ahmet Helvacı Lütfü Küçükbayrak Caner Çamlıbel | İbrahim Özyavuz İsmail Bağış Mehmet Ayhan Mehmet Akdeniz Mustafa Çiftçi Murat Kaçak İsmail Akbulut Şermin Ataş İsmail Taş Ömer Çağlar Yılmaz Mahmut Subaşı Mustafa Remzi | Nureddin Nebati Mehmet Kasım Gülpınar Seyit Eyyüpoğlu Mazhar Bağlı Halil Özcan Hamide Sürücü Ahmet Eşref Fakıbaba Mehmet Akyürek Mahmut Kaçar Yusuf Eğilmez Yıldız Konal Süslü Abdullah Yeşil |
Cumhurbaşkanlığı seçimleri | Yerel seçim 2014 | Genel seçim 2011 |
Erdoğan % 68,60 Demirtaş % 26,24 İhsanoğlu % 5,16 | AKP % 60,76 BDP % 30,70 MHP % 2,62 SP % 2,33 BBP %1,22 CHP % 0,82 | AKP yüzde 64,86 İbrahim Ayhan (bğz.) % 11 İbrahim Binici (bğz.) %6,7 CHP: % 3.02 MHP: % 3 (Sonuç: 10 AKP, 2 bağımsız) |