AKP İktidarında Gelir Bölüşümü: 2003-2006
|
Kaynak: TÜİK verilerinden hesaplanmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2007 ilk çeyreğindeki yüzde 6,7'lik büyümeyi açıkladığı gün, ek olarak açıklanan "gelire göre GSMH" verileri, 2006 yılında işgücü ve "işletme artığı" olarak paylaşılan gelirin cari fiyatlarla 440 milyar YTL'ye yakın gerçekleştiğini, bunun da yüzde 56'dan fazlasını nüfustaki payı yüzde 18'in altında olan kâr-faiz-rant geliri sahibi işverenlerin, girişimcilerin aldığını ortaya koyuyor.
Bu kesimin, AKP iktidarı boyunca gelirlerini sürekli yükselttiği ve AKP'nin ilk iktidar yılı sonunda yüzde 53,1 olan paylarını 2006 sonunda yüzde 56,1'e çıkardıkları görülüyor.
Buna karşılık nüfustaki payları üçte birin üstünde olan küçük üreticiliğe dayalı tarımın AKP döneminde gelir pastasından daha az pay aldığı görülüyor.
Tarım kesiminin 2003'te tarımda yüzde 13'e yakın olan payı 2006 sonunda yüzde 9,5'a kadar düşmüş görünüyor.
Paylaşılan gelirin cari fiyatlarla ortalama yüzde 17 büyüdüğü, 2003'te 275 milyar YTL'den 2006'da 440 milyar YTL'ye çıktığı bu dönemde tarım kesiminin en çok gelir kaybına uğrayan kesim olduğu görülüyor.
TÜİK'in gelire göre GSMH verileri, büyümenin nimetlerinden ücretlilerin de yararlanamadığını ortaya koyuyor.
Türkiye nüfusu içinde yüzde 49'a yakın payı olan ücretliler, AKP iktidarının ilk yılında yüzde 34 dolayında olan gelir pastasındaki paylarını, yüksek büyümeye rağmen artıramadılar. Dönem boyunca, kırdan kente göçle ücretlilik artmasına karşın bu kesimin gelir pastasından aldığı pay artmadı, yerinde saydı.
Böylece, gelire göre GSMH verileri, AKP iktidarında gelir bölüşümünün köylüler ve ücretliler aleyhine geliştiğini, buna karşılık kentteki girişimciler, kâr-faiz-rant geliri sahibi kesimler lehine gelişerek bölüşüm ilişkilerinin daha da adaletsizleştiğini ortaya koymuş bulunuyor. (MS/TK)