Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul İl Kongresi’nde "Berkin'in katilleri yargılansın” yazılı pankart açan Hicri Selviler ve Leyla Erdoğan, örgüt propagandası suçundan tutuklandı.
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği, 20 yaşındaki iki genci Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) propagandası yaptıkları iddiasıyla tutukladı.
Leyla Erdoğan sorgusunda, “Örgütle hiçbir bağlantım yoktur. Dev-Genç’e sempatim vardır. Pankartın amacı, Berkin Elvan öldürüleli 603 gün olmasına rağmen katilleri bulunup yargılanmadı. Bu olaya dikkat çekmek amacıyla pankart açtım” dedi.
Hicri Selviler de “Başbakan konuşmasında adaletten bahsediyordu. Biz de Berkin Elvan için adalet isteğimizi dile getirmek amacıyla pankart açtık. Başbakanın korumaları tarafından saldırıya uğradık” diye konuştu.
Selviler ve Erdoğan’ın avukatı Aytaç Ünsal ise Taksim’de de aynı eylemin gerçekleştirildiğini, bu eyleme katılan üç gencin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçu işlediklerine karar verilerek adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldıklarını hatırlatarak “Fakat aynı eylem, Başbakan önünde yapılınca iki genci Terörle Mücadele polisi aldı ve tutuklama kararı verildi. Bu fark, siyasi talimattan kaynaklanıyor” dedi.
Ferhat ve Berna 19 ay cezaevinde kaldı
Ferhat Tüzer ile Berna Yılmaz da, 14 Mart 2010'da, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuştuğu toplantıda, "Parasız eğitim istiyoruz, alacağız" yazılı pankartı açmış ve hemen ardından gözaltına alınıp çıkarıldıkları İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmışlardı.
DHKP/C üyesi olmak ve örgüt adına propaganda yapmak suçlamasıyla yargılanan Tüzer ve Yılmaz, 6 Ekim 2011’de serbest bırakılmıştı.
DGM de 18 yıl demişti
29 Şubat 1996’da 11 üniversite öğrencisi TBMM’de Genel Kurul sırasında “Okuma hakkımız engellenemez” sloganları eşliğinde dinleyici localarından “Harçlara Hayır” yazılı bir pankart açtı.
Pankart açmakla suçlanan 11 öğrenciye ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten Ankara 15. Asliye Mahkemesi’nde dava açıldı, aralarından sekizi 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
1998’de Yargıtay, eylemin ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olmayan demokratik bir tepki olduğunu savunarak mahkumiyet kararını bozdu.
Meclisteki eylemden kısa bir süre sonra, 17 Nisan 1996’da, pankartı açan öğrencilerin evleri basıldı. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) görülen ilk dava sonucunda 1996’da sekiz öğrenciye “1980 öncesinde faaliyet gösteren yasa dışı Dev-Yol örgütünü yeniden toparlamaya çalışan” silahlı bir örgütün üyesi oldukları ve molotof kokteyli attıkları gerekçesiyle 18 yıla varan hapis cezaları verildi.
Yargıtay, “Dev-Yol’un devamı olan silahlı bir örgütün varlığına dair yeterli kanıt olmadığına” karar verdi. Temmuz 1998’de yaklaşık iki buçuk senedir hapiste olan öğrenciler de tahliye edilince tutuklu sanık kalmadı. (EKN)