Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) özel istihdam bürolarının emekçileri sosyal haklarından mahrum bırakarak başka işyerlerine kiralamasına olanak tanıyan yasayı yeniden meclis gündemine aldı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, bugünkü oturumda, tam adı "'İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" olan yasanın yarın (7 Ağustos) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 11 Ağustos Salı günü de Genel Kurul'da görüşüleceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emek örgütlerinin itirazlarını dinleyerek "kölelik düzeni" dedikleri yasayı Meclis'e geri göndermişti. Ancak Gül, aynı paketteki işsizlik fonundaki kaynakların işverenlere ve Hazine'ye aktarılmasına dair bölümlere ilişkin bir görüş belirtmemişti.
Emekçiler haklarından yoksun kalacak
Düzenleme, özel istihdam bürolarına, istihdam ettiği emekçileri, sosyal haklarından yoksun bırakarak başka işyerlerine kiralama olanağını veriyor, bir şirket, toplam istihdamının dörtte biri kadar işçi kiralayabiliyordu. En çok 18 aylık bu kiralama sürecinde, kiralayan işverenin işçiye karşı herhangi bir yükümlülüğü olmuyor; işçiler kıdem, ihbar tazminatı, grev, toplu sözleşme haklarından yoksun kalıyordu. Türkiye'deki düzenleme işkolu esasına dayandığı için, uygulamada sendikalaşma da olanaksız hale geliyordu.
Hükümet bu maddeyi Avrupa Birliği'nin özel istihdam bürolarına dair direktifine uyum sağlamak gerekçesiyle sunmuştu. Ancak emek örgütleri, düzenlemenin direktife aykırı olduğunu açıklamıştı. Gül de veto gerekçesinde bu bilgiye dayanmıştı.
AB direkitifine de, uluslararası sözleşmelere de aykırı
AB direktifi, AKP'nin yapmak istediğinin tersine, bazı güvenceler içeriyor: Yönergeye göre, mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisiyle çalıştırılan işçi, aynı firmada "benzer" bir işi yapan sürekli/daimi bir işçiden, çalışma süresi, istirahat süreleri, tatiller, ücret bakımından daha düşük koşullarla çalıştırılamıyor.
Türkiye'nin henüz onaylamadığı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) özel istihdam bürolarına dair 181 sayılı sözleşmesi ve tavsiye kararı da göçmen işçilerin korunmasından örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına, grevdeki işçilerin ikamesi olarak kullanılamamalarına kadar birçok güvence içeriyor. (TK)