Üniversitede başörtüsü serbestliği için yapılan Anayasa değişikliğinden önce de başörtülü öğrencileri kampüse alan Boğaziçi ve Bilgi Üniversitelerinde düzenlemeden sonra yaşananları bianet, Yrd. Doç. Koray Çalışkan ve Yrd. Doç. Esra Arsan'la konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Çalışkan ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Arsan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) konuyu ele aldıktan sonra başörtüsü serbestisini savunmanın kampüste "özgürlükçülük" değil, "muhafazakarlık" olarak nitelendiğini vurguladı.
Başörtüsü düzenlemesinin ardından...
AKP'nin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) desteğiyle gerçekleştirdiği anayasa değişikliğine üniversite rektörleri farklı tepkiler verdi. Rektörlerin bir kısmı yapılan değişikliklerin yeterli olduğunu düşünerek başörtülü öğrencileri üniversiteye alırken, bir kısmı yasağı uygulamayı sürdürdü.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan rektörlere "anayasa değişikliği yeterli, yasak kalksın" diyen bir açıklamada bulundu. Rektörler Özcan'ı, Özcan da rektörleri "hukuk dışı" davranmakla suçladı. Ardından -karikatürize edersek- herkes birbiri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yetkililer arasında tartışma sürerken, durumun kampüs hayatına etkisi üzerinde duran pek olmadı.
Çalışkan: Akademisyenler artık tarafsız kalamıyor
Boğaziçi'nde düzenlemeden önce akademisyenlerde "Karışmıyoruz, bu işe taraf olmuyoruz" gibi bir tavır olduğunu anlatan Çalışkan, değişikliğin ardından akademisyenlerin "evet" veya "hayır" diyenler tarafında yer almaya zorlandığını, tarafsız kalamadığını ifade etti.
Çalışkan'a göre akademisyenler "evet" de dese "hayır" da muhafazakarlığın parçası haline geliyorlar:
"'Evet', derseniz AKP tarzı, neoliberal İslamcı muhafazakarlığın, 'Hayır' derseniz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarzı Kemalist bir muhafazakarlığın parçası oluyorsunuz. AKP'nin ortamı karıştırması Boğaziçi gibi görece özgürlükçü kampüsleri bile muhafazakarlığa itmeye başladı."
Çalışkan, bianet'e Boğaziçi'nde öğrencilerin başörtülü olanlara karşı bir tavır almadığını aktardı.
Arsan: Başörtüsünü savunmak, "AKP'yi savunmak" değil
Bilgi'de öğrencilerin başörtülülere tepki göstermediğini ifade eden Arsan, "Ama öğrenciler durumun siyasi manasını kampüste tartışmaya başladı, eskiden bu gündeme gelmiyordu" dedi. Arsan akademisyenlerin tutumlarındaki değişim hakkındaysa şöyle konuştu:
"Daha önce derslerde bazı öğrenciler başörtülü arkadaşlarına tepki gösterirdi. O zamanlar akademisyenler 'Onların da eğitim alma özgürlüğü var' diyerek öğrencileri sustururdu. Ama şimdi akademisyenler bu cevabı veremiyor. Çünkü o zaman AKP politikalarını destekler duruma düşüyorlar."
Arsan'a göre Anayasa değişikliğinden sonra akademisyenler "türbanın ne kadar özgürlük olduğunu" da tartışmaya başladı.
Bilgi'de başörtülü öğrenciler kampüse girebiliyor. Boğaziçi'nde de başörtülü öğrencilerin anayasal düzenlemenin ardından kampüs hayatlarında bir değişim olmadı. (GG/TK)