Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Merkez Yürütme Kurulu Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etmesinin kararını değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat bir açıklama yaptı, "Anayasa Mahkemesi’nin kararı Meclis’e doğrudan müdahaledir" dedi.
"Erken seçim değil, yetkilerin aşılması tartışıldı"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fırat "Toplantıda erken seçimin gündeme gelip gelmediğine ilişkin" soruyu "Hayır. Tartışılan erken seçim değil, tartışılan anayasada belirtilmiş olan devlet kurumlarına, erklere verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir, erken seçimle ilgili değildir” diye yanıtladı.
Bir gazetecinin “Parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliğine mesafeli davrandınız. Bu konuda başörtüsüyle ilgili kararın beklendiği ifade ediliyordu karar verildi. Bu konuda atılacak bir adım var mı?” şeklindeki sorusunu Fırat, “Tabi öncelikle şunu düzeltmek lazım 10 ve 42. maddeye baktığımız zaman başörtüsüyle doğrudan ilgili olan bir yasal düzenleme değildir. Bu tamamen eşitlik ilkesi ve eğitim konusundaki yüksek öğretimde eşitlik ilkesiyle ilgilidir” diyerek yanıtladı.
Fırat bir gazetecinin “Bazı hukukçular Anayasa Mahkemesinin yetkisini aştığını öne sürüyor buna katılıyor musunuz?” sorusu üzerine de "Bu yöndeki girişim hukuki sorunlara yol açar. Zaten hukuki yönden bir sorun açılmıştır. Hukuki sorunları çoğaltma yönünde bir gayretin içerisinde olunmaması gerektiği kanısındayız" diye yanıt verdi.
Toptan: Senato sistemi tartışmaya açılmalı
ntvmsnbc.com'un haberine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini aştığını belirterek, “Bu demokrasi için kaygı vericidir” dedi, yeni anayasanın yanında senato sisteminin de tartışılmaya açılmasını önerdi.
Baykal: Anayasa Mahkemesi'ni tartışmak doğru olmaz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal Atatürk Havaalanı'nda açıklama yaptı.
cnnturk.com'un haberine göre Baykal "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın bir kısım insanı sevindirmesi, bir kısım insanı üzmesi doğaldır. Bu duyguyu Anayasa Mahkemesi'ne, anayasaya yönelik bir mücadelenin temeli haline dönüştürmek çok sakıncalıdır, çok yanlıştır. Şimdi Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir" dedi.
AKP MYK açıklaması şöyle:
"10 ve 42. maddelerdeki anayasa değişikliklerini esas yönünden iptal eden Mahkeme kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki Anayasamızın çizdiği yetki çerçevesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakamından tartışılmaktadır. Nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır. Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimizdir. Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Yüce Meclis’in yasama yetkisine doğrudan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Zira Anayasa Mahkemesi’nin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM’nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411’inin oylarıyla Yüce Meclisimizde kabul edilmiştir. Bu itibarla söz konusu kararın sınırlarının Anayasamızda açıkça belirtilen TBMM’nin yasama yetkisi ve kuvvetler ayrılığı bakımından dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.
"TBMM’de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız. Bu husus, anayasal kuvvetler ayrılığına dayanan demokrasimiz ve hukuk sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalıştırılması açısından hayati bir önem taşımaktadır. Milletimizden aldığı yetkiyle Yüce Meclisimizde temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Biz, herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini umuyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın en kısa sürede açıklanmasını da bekliyoruz." (NZ/EZÖ)