Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi oy birliğiyle "kabul edilebilir" buldu. İddianamenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ilgili kısmına dört üye itiraz etti.
Kararı değerlendiren Gül, "Benim için süpriz olmadı" dedi.
Karara gelen tepkiler şöyle:
- Mehmet Ekici, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı: Parti kapatma konusundaki sıkıntımızı daha önce ifade ettik ama artık hukuka intikal etmiştir. Yargı sonucunu saygılı bir biçimde beklemek lazım.
- Hakkı Suha Okay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili: AKP'ye tavsiyem laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar.
- Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili: Sadece kendilerine yönelik bir paketi asla desteklemeyeceğiz. Geniş bir demokratikleşme paketi olmalı bunun içinde parti kapatmalar da yer almalı ve parti kapatmak zorlaştırılmalı.
Ne olacak?
Bundan sonra AKP'nin önünde üç seçenek var:
- Birincisi, parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişikliği yapmak. Anayasa değişikliğini doğrudan yapmak için 367 oy gerekli; bunun için de AKP'nin bir baka partinin desteğini alması lazım. Meclis'te bulunan üç parti de buna destek vermeyeceklerini açıkladı.
- 367 oyluk mutlak çoğunluk bulunamazsa AKP'nin yapacağı değişiklik Cumhurbaşkanı'nın onaylamasının ardından referanduma gidebilir.
- AKP, davanın önünü almak yerine sürecin işlemesini kabul edebilir. Buna göre, iddianame üzerine bir ay içinde savunma hazırlaması gerekli. Parti, ek süre de isteyebilir. Savunma hazırlanınca Yargıtay Başsavcısı esas hakkındaki görüşünü açıklayacak. Daha sonra da sözlü savunma ve görüşler alınacak ve mahkeme bir sonuca varacak.
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, anayasa değişikliğiyle ilgili Meclis'te uzlaşma arayacaklarını; olmadığı takdirde referanduma gideceklerini söyledi.
"Bizim Anayasamızdaki siyasi parti kapatma sistemimiz, siyaseti çözüm üretme konusunda yeterince serbest bırakmayan bir sistemdir. Siyasetçi bu sistem içinde düşüncelerini açıklamakta çok zorlanacaktır ve zorlanmaktadır. Siyasi partiler çözüm üretme konusunda son derece zorlanacaktır." (EÜ/GG)
* Bu haberi Hürriyet, Milliyet, Ntvmsnbc ve BBC Türkçe'den derledik.