Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal "Anayasa Mahkemesi’nin krizi çözmediğini, ama 'laiklik' sorununu tespit ettiğini" söyledi, partinin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özyürek “Aslında kapatılmıştır” dedi.
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt "Bir asker olarak bu konuda yorum yapamayacağını" söylerken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu karardan demokrasi adına memnun olduğunu, "AKP'nin gerekli dersi çıkarması gerektiğini" belirtti. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras kararı "Türkiye’de demokratikleşmenin sürmesi ve siyasetin normalleşmesi açısından önemli bir fırsat yaratmıştır” diye yorumladı.
Anayasa Mahkemesi AKP'nin kapatılmamasına hazine yardımından yarı yarıya yoksun bırakılmasına karar verdi.
Baykal: Anayasa mahkemesi bir kriz tespiti yaptı
Deniz Baykal "Anayasa Mahkemesi’nin 10 üyesinin AK Parti’nin laikliği aykırı fiilerin odağı olduğunu tespit ettiğini" vurguladı, "AKP'nin Parlamento çoğunluğunu oluşturduğuna dikkati çekerek, "Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin tespiti önemlidir. Bu bir kriz tespitidir. Anayasa Mahkemesi sorunu çözmemiş, tespit etmiştir. Sorun laiklik sorunudur” dedi.
Büyükanıt: Bir asker olarak yorum getiremem
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt kararla ilgili düşüncesi sorulduğunda "Bir asker olarak en yüksek mahkemenin kararına nasıl yorum getirebilirim? diye yanıt verdi.
Bahçeli: Başbakan gerekli dersi çıkarsın
Yazılı bir açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Herkesin bu karara saygı göstermek durumunda olduğunu" ifade etti, Başbakan Erdoğan ve AKP yöneticilerinin de bu süreçten gerekli dersleri çıkarması gerektiğini, Anayasal düzenle kavgalı ve devletin kuruluş ilkeleriyle sorunlu olmanın demokratik rejimi tehlikeye atacağını artık anlamalsı gerektiğini" belirtti.
Uras: Karar demokratik siyasetin güçlenmesine imkan tanıdı
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözlerine dikkati çeken Uras "Şimdi geleceğe yönelik demokratikleşme adımlarını atma zamanıdır. Kılıç’ın da işaret ettiği gibi 12 Eylül kalıntısı olan Anayasanın, siyasi partiler ve seçim yasalarının özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir anlayışla değiştirilmesi gereklidir. Demokrasiyi ve hukuku birlikte güçlendirecek, evrensel demokratik normlara oturtacak adımların zaman geçirilmeksizin atılması gerekir dedi.
Uras CHP’nin siyasetin nihai ve sürekli hakemi olarak Anayasa Mahkemesini tercih eden bir muhalefet anlayışının, demokratik kültürü geliştiremediği gibi Anayasa Mahkemesini ve yargıyı da yıprattığı sonucu çıkarması gerektiğini vurguladı.
DTP: Karar halkın iradesine sahip çıktı
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk "Anayasa Mahkemesi kararının demokratik siyaset açısından son derece sevindiri olduğunu" vurguladı.
"Bu AKP’nin yanlışı yok anlamına gelmemelidir. Halkın iradesine sahip çıkma anlamında verilmiş bir karardır, hayırlı olsun." (NZ/EZÖ)