"AKP'nin güneydoğu adayları zayıf, CHP milliyetçi çizgiye kayıyor, mecliste kilit öneme sahip tek parti BDP"
Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den Prof. Dr. Levent Köker, bianet'e, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) aday stratejisinin çok fazla değişmediğini, Güneydoğu'da zayıf kaldığını, bunun da AKP'nin Kürt açılımında daha fazla ilerleyemeyeceğinin göstergesi olabileceğini söyledi.
"Kişiler üzerinden oy arttırılamaz"
* AKP'nin adaylarında büyük bir değişim göremedim. İzmir'de, hükümette başarılı icraatları ile tanınan Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım'ın aday gösterilmesinde, AKP'nin oylarını artırmak niyeti var. Ancak kutuplaşma olan yerlerde kişiler üzerinden oy artırımı olmaz, orada değişen bir kitle varsa zaten kimi koysanız seçilir.
"AKP açılımda sona gelmiş olabilir"
* Ancak Güneydoğu'daki listelerde, Diyarbakır'da ilk iki isim Mehdi Eker ve Galip Ensarioğlu dışındakiler tanınmamış ve biraz zayıf durumda. Kürt sorununu sahiplenen isimlere yer vermemiş olması milliyetçi kaymanın tek ibaresi olarak görülebilir. Ama bunu AKP bölgede Türk milliyetçilerini aday gösterdi diye yorumlayamayız.
* Mesela eski Vali Muammer Güler'in Mardin'den aday olması garip. Mardin, Güler'in kendi memleketi ama devletin güvenlik elemanının özellikle kamuoyunda otoriter ve milliyetçi yaklaşımlarıyla, 1 Mayıs'taki uygulamalarıyla tanınan birinin aday olması Mardinliler tarafından yadırganacaktır.
* AKP neyi gözetiyor sorusu geliyor akla. Bu seçimde AKP belki de Kürt sorunda açılımın buraya kadar geldiğini düşünüyor olabilir. Çünkü Kürt sorununda olumlu gelişmeler oldu; ama bundan sonra anayasa meselesi, yerel yönetimlerde özerklik, anadilde eğitim talepleri var. AKP bunlara sempatik bakmıyor ve bunları sahiplenmek istemiyor olabilir.
"BDP mecliste kilit öneme sahip"
* Bu seçimde Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) yelpazesi Şerafettin Elçi ve Altan Tan gibi isimlerle daha dengeli. Tan, islami düşünceye yakın birisi, BDP üzerinden muhafazakar Kürtlerin de oylarını çekebilir. Bu durum AKP'yi zora sokabilir, eskiden AKP'ye giden oylar BDP'ye geri gelebilir.
* Türkiye'nin önümüzdeki dönemde anayasa ve demokratikleşme sürecinde BDP'nin geniş bir grupla mecliste olması kilit bir öneme sahip.
"CHP değişim değil, Ergenekon açılımı yaptı"
* Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile aynı milliyetçi çizgide görüyorum. Partinin yeni anayasa ile ilgili bir açıklaması, somut bir önerisi yok. Kürt sorunu çözümünde, özerklik, ana dilde eğitim taleplerinde nasıl bir tavır gösterecekleri belli değil.
* Ergenekon adayları da çizgisini belli ediyor. Kıbrıs'ta Annan Planı'nı AKP desteklerken, CHP'nin adayı Sinan Aygün Annan planına en çok karşı çıkan isimdi.
* Mehmet Haberal'ın da 70'li yıllardan gelen politik bir çizgisi, Türkiye sağında sembolik bir yeri var. Bu ismin CHP'de olmasının bir anlamı var. Mustada Balbay da Ergenekon sanığı ama onlar gibi sağ politikada isim yapmış birisi olmadığı için aynı kefeye koymak yanlış olur.
* Kısacası CHP'de sosyal demokrasi nosyonu olmayan kişiler aday. Değişim deniyor ama CHP'de Ergenekon açılımı var.(NV/EÖ)