Hürriyet gazetesinin yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, AKP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "kağıt kaçakçılığı" yaptıklarıyla ilgili iddiaları gündeme getirmesini NTV'de bugün katıldığı canlı yayında eleştirdi.
Özkök, Fırat'ın konuşmasının ardından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetim başlatmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi; iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Özkök, kağıt fiyatlarının artmasına karşılık basındaki rekabet nedeniyle beş yıldır gazeteye zam yapamadıklarını söyleyerek yakındı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, dünkü basın toplantısında Doğan Grubu'nun "Hürriyet ve Milliyet gazetelerini 'kaçak kağıtla' bastığı, bu yolla milyonlarca dolar haksız kazanç sağladığı ve borsadaki küçük ortaklarını zarara uğrattığı"na dair iddialar olduğunu dile getirerek "Bu vahim iddialar doğru mu, değil mi? SPK bu konuda inceleme başlattı mı, başlatmadı mı?" diye sormuştu.
SPK: Denetim sürüyor
SPK dünkü açıklamasında Doğan Grubu'nun da denetim faaliyetleri içinde olduğunda, sonuçlandırıldığında duyurulacağını açıkladı.
Doğan Yayın Holding (DYH) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, iddiaları "çirkin iftira" olarak niteledi.
Bu iddiaların 2001'de Uzan Grubu'nun Star gazetesinde dile getirildiğini, faturalar ve belgelerle kağıdı pahalı değil, Star ve Sabah gazetelerinden daha ucuza aldıklarını gösterdiklerini açıkladı. 2007'deki incelemelerin de bunu doğruladığını söyleyen Yalçındağ, "Star aleyhine İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 5 Ekim 2001’de ihtiyati tedbir kararı vermiştir. Manevi tazminat davaları lehimize sonuçlanmıştır" dedi.
Sabah: 6 yılda 60 milyon dolar yatırımcıdan kaçırıldı
Çalık grubuna ait Sabah, bugün, SPK'nin incelemesinde, DYH'nin 1997-2003 arasındaki kağıt ithalatında faturaları 6 yılda 60 milyon dolar yüksek göstererek kazancını hissedarlara değil, aile bireylerine ait şirketlere aktardığını saptadığını yazdı.
Habere göre, DYH, aile bireylerine ait ara şirketler üzerinden kağıt ithalatı yaptı, Temmuz 2007'de SPK incelemesi hızlanınca bu şirketleri holding bünyesine katarak uygulamaya son verdi.
2001'de Uzan-Doğan çekişmesi
Ekim 2001'de Uzan Grubu'na ait Star gazetesi, bu iddiaları gündeme getirmişti. Birkaç gün boyunca Uzan Grubu ve Doğan Grubu, kendi yayınlarında karşılıklı yolsuzluk iddialarını yayınladılar.
Hürriyet 3 Ekim'de yaptığı haberde Uzan Grubu'nun kağıdı daha yüksek fiyatla satın aldığını yazmıştı.
Altaylı: Doğan Grubu Deniz Feneri haberini yaklaşık 2 yıl bekletti
O dönemde grubun yöneticilerinden olan Hürriyet yazarı Fatih Altaylı, Uzan Grubu'nun off-shore hesaplarla kara para akladığına dair haberler yapıp, kağıtla ilgili iddiayı da buna bağlayarak "Grubumuz kağıt ithalatını tek elde toplayarak, pazarlık gücünü artırmış, kalite ve fiyat bakımından ciddi avantajlar sağlamıştır" diye yazmıştı.
Şimdi Ciner Grubu'nda çalışan Altaylı, kendi İnternet sitesinde bugün yayınlanan yazısındaysa, Doğan Grubu gazetelerinin Deniz Feneri davasıyla ilgili haberleri yaklaşık iki yıldır beklettiğini yazdı. Doğan Grubu'na Ceyhan Rafinerisi, Hilton arazisi ve TV 5'le ilgili izin verilseydi, bu haberin yapılmayacak olduğunu da iddia etti. (TK/EÜ)