Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Meclis'te daimi bir "Çocuk Hakları Komisyonu" kurulmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Daimi çocuk hakları komisyonu "Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismarın Araştırılması ve Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu"nun önerileri arasındaydı.
TIKLAYIN - ÇAĞRI: ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİTESİ DAİMİ KOMİSYONA DÖNÜŞSÜN
Partilerin ortak tavrı
Tunç, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, diğer üç partinin de bu konuda kanun teklifinin bulunduğunu, bu tekliflerin TBMM Anayasa Komisyonuna sevk edildiğini anımsattı.
TIKLAYIN - HDP MECLIS'I ÇOCUK İSTISMARINI ÖNLEYICI BIR SISTEM OLUŞTURMAYA ÇAĞIRDI
Meclisin çalışma programı gereğince referandum sonrasında tekliflerin birleştirilip, önce komisyonda sonra Genel Kurul’da görüşülmesinin sağlanabileceğini belirtti.
“Komisyonun kurulmasındaki amaç çocuk hakları konusundaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak, kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi sırasında çocuğun üstün yararı ilkesini gözetilmesini ve çocukların korunmasına yönelik yasama denetimini yapmak ve çocuk hakları konusunda başvuruları incelemek.”
TIKLAYIN - MECLİS'TE DAİMİ BİR ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONUNA İHTİYAÇ VAR
Farklı dönemlerde birçok sivil toplum örgütü d Meclis'te çocuk hakları komisyonu kurulmasının gerekliliğini vurgulamıştı.
Yasama denetimi
Teklife göre, TBMM Çocuk Hakları Komisyonu, kanun tasarı ve tekliflerini çocuk haklarına uygunluk açısından inceleyecek, yasama süreçlerinde çocuğun üstün yararı ilkesinin gözetilmesini sağlayacak, çocukların korunmasında yasama denetimini gerçekleştirecek.
TIKLAYIN - YASALAR ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESI'YLE UYUMLU HALE GETIRILMELI
Yasal düzenlemeler
TBMM Çocuk Hakları Komisyonu, uluslararası alanda genel kabul gören çocuk hakları konusundaki gelişmeleri izleyecek, Türkiye'nin çocuk hakları alanında taraf olduğu uluslararası antlaşmalarla anayasa ve diğer mevzuat ve uygulamalar arasında uyum sağlamak için gerekli değişiklikleri tespit edecek, bu amaçla yasal düzenlemeler önerecek.
Komisyona başvurulabilecek
Çocuk hakları ihlal edildiğinde komisyona başvuru yapılabilecek. Komisyon, bunları inceleyecek, gerekli gördüğünde ilgili mercilere iletecek.
Gerektiğinde dış ülkelerdeki çocuk hakları ihlallerini de inceleyecek olan komisyon, bu ihlalleri o ülke parlamenterlerinin dikkatine doğrudan veya mevcut parlamenter forumlar aracılığıyla sunacak. (YY)