bianet'in Güneydoğu'dan görüştüğü isimler Türk silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ye karşı Kuzey Irak'a yaptığı harekatın bir sonuç vermeyeceğini söylerken hükümetin de önümüzdeki dönemde siyasal bir açılım yapmasından umutlu değil.
Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ve Şırnak'ta gazetecilik yapan Kerem Çelik, harekatın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Kürt sorununun çözümü için siyasi bir adım atmayacağını gösterdiğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğu ve Güneydoğu Anadolu sorumlusu Mihdi Perinçek de, hükümetin ancak somut adım attığı takdirde ciddiye alınabileceğini düşünüyor.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Aysel Tuğluk da Radikal2'deki yazısında AKP'nin "bu sorunda çözüm şansı kadar gücünü de yitirdiğini" söyledi.
Erdoğan Güneydoğu'ya gidiyor
Geçtiğimiz Cuma günü sona eren harekatta Genelkurmay'ın açıklamasına göre, 240'ı PKK militanı, 24'ü asker, üçü korucu toplam 267 insan öldü.
Operasyonun sona ermesiyle birlikte, siyasi çözüm talepleri yükselmeye başlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 15-23 Mart arasında parti kongrelerine katılmak için Siirt, Batman, Mardin ve Diyarbakır'a gidecek.
Perinçek, harekatın sona ermesinin ölümlerin son bulması açısından mutluluk verici olduğunu belirtti. "Fakat Erdoğan yeni bir fikirle bölgeye gelmeyecekse bu ziyaretlerin anlamı yok."
Perinçek, barışçı bir açılımın "zorunlu hale geldiğini" düşünüyor. "Bu ihtiyacın karşısında kim durursa yıkılır. AKP de buna dahil."
Çözüm için yapılacaklar belli
Tuğluk, yeni bir açılım için AKP ve DTP dışında, "sözü ve eyleminin değeri olan" farklı kesimlerden insanların bir araya gelmesini öneriyor.
Perinçek, yeni Anayasa çalışmalarında Kürt kimliğini güvenceye alan düzenlemeler gidilmesinin olumlu bir başlangıç olacağını söylüyor.
Radikal'e konuşan Kemal Burkay, DTP'li Akın Birdal, Fatma Kurtulan ve Selahattin Demirtaş, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanı Yavuz Önen, Prof. Dr. Mithat Sancar ve İHD başkanı Hüsnü Öndül'ün önerileri de benzer:
"Kürtçe eğitim ve yayın serbest olmalı. Silahsızlanma sağlanmalı. Kürt kimliğine anayasal güvence."
Türkiye Barış Meclisi de yaptığı yazılı açıklamada hükümetten sınır ötesi harekat teskeresini geri çekmesini ve siyasi çözüm mekanizmalarının kurulması için adım atmasını istiyor.
Hükümet talepleri görmedi
Harekatın başlamasından birkaç gün önce aydınlar bu talepleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de iletmişti. Yine şubat başında Taraf'tan Yasemin Çongar'ın görüştüğü PKK yöneticileri de benzer adımlar atıldığı takdirde silah bırakabileceklerini söylemişti.
Tanrıkulu ve Perinçek, askeri operasyonların sonuç vermediği bir kez daha ortada. Çelik, harekatla birlikte bölge de halkın AKP'ye tepki duyulduğunu aktardı. "Operasyonlar şimdi dursa bile atılan bombalar, mayınlar on yıllarca insanların canını almaya devam edecek."
Tanrıkulu, 22 Temmuz'da Güneydoğudan yüksek oranda oy alan AKP'nin "çözüm beklentisi"ni karşılamadığını söyledi. Dolayısıyla, varolan politikaları sürdürdüğü takdirde AKP'nin 2009 yerel seçimlerinde benzer bir başarı sağlaması zor. (EÜ)