Fotoğraf: Anayasa Mahkemesi üyeleri/Friends of Turkey Forum
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) emekliye ayrılacak Celal Mümtaz Akıncı'nın yerine Baro Başkanlarının gösterdikleri üç aday arasından Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar seçildi. Yaşar, Çorum AKP eski İl Örgütü Başkan Vekili ve AKP milletvekili adaylarındandı.
AYM'nin 15 üyesinden 12'si Cumhurbaşkanınca, 3'ü TBMM tarafından belirleniyor. AYM'nin şu anda görevde olan üyelerinden 6'sı önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilmişlerdi. Akıncı'dan boşalacak üyeliğe Yaşar'ın seçilmesiyle AYM'deki güç dengesi 10/15 ile Erdoğan lehine değişti. Bu güç dengesi, AYM'de siyasi partilerin kapatılması açısından gerekli olan 2/3 çoğunluğun Erdoğan yanlısı üyelere geçmesini sağlıyor.
Bu sonuçlar, AYM'de sürmekte olan "HDP'nin kapatılması" davasını çok yakından ilgilendiriyor. Yargı bağımsızlığının alt kademe mahkemeleri ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nda büyük ölçüde ortadan kalktığının tartışıldığı koşullarda, AYM'nin Erdoğan'ın doğrudan nüfuz alanına girmiş olması HDP için de adil yargılama beklentisini aşağılara çekiyor ve muhtemel kararı şimiden tartışmalı hale getiriyor.
Adaylar nasıl belirlendi?
AYM üyelerinin 8'i ilgili kurumların gösterdiği adaylar arasından cumhurbaşkanınca 4'ü doğrudan doğruya cumhurbaşkanınca, 2'si Sayıştay, 1'i Baro Başkanlarınca gösterilen adaylar arasından TBMM tarafından seçiliyor. Kurumlardan gelen adayların tümü barolar dışında kurumların genel kurullarında belirlenirken, Baroların gösterdiği avukat adaylar Baro başkanlarınca belirleniyor.
AKP-MHP'nin kontrolündeki küçük il barolarının başkanlarının ağırlığını göreli olarak artıran bu yöntemin AYM adaylarının belirlenmesinde Türkiye'deki toplam 143 bin avukatın yarısından çoğunun üye olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır barolarının belirleyici olduğu Barolar Birliği genel kurulunun iradesini kırma amacıyla tercih edildiği biliniyor.
Bu tartışmalı yöntemin, hukuk alanındaki başarıları pek bilinmeyen profesyonel bir politikacının AYM üyeliğine yükseltilmesinde ve kurumun doğruca Cumhurbaşkanlığı külliyesine bağlanmasını sağladığı hukukçular arasında yaygın olarak paylaşılan bir görüş.
TBMM Genel Kurulu'nda oylanan diğer iki adayın belirlendiği baro başkanlarınca yapılan seçimde Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan Bilal 13 oy , Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan 11 oy alarak ilk üçe girmişlerdi. TBMM'deki oylamada Yaşar'a 282 oy çıkarken Bilal'e 104, Göğebakan'a 25 oy çıktı.
Beştaş: "AYM'de neden bir tek kadın üye bile yok?"
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, seçimlere geçilmeden önce TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında AYM'de bir tek kadın üye bulunmamasını sert bir dille eleştirdi. "Bizler mücadelemize devam edecek, yargıda, siyasette kısacası toplumun her alanında eşit temsiliyeti sağlayana değin de asla yılmayacağız" dedi
Beştaş'ın konuşmasında verdiği bilgilere göre "Bugüne kadar AYM üyeliği yapmış olan 116 emekli ve 15 mevcut üyeden, yani 131 kişiden yalnızca 5'i, yani yüzde 3,8'i kadın"dı. Beştaş, "Ülkedeki avukatların yarıya yakını, yargıçların da yüzde 46,26'sı kadınken bugüne kadar AYM üyeliği yapmış olan kişilerin yalnızca yüzde 3,8'i kadın." dedi.
Beştaş en son 1995'te bir kadının AYM üyeliğine getirildiğini ve o, 2015'te emekli olduktan sonra AYM üyelerinin tamamının erkeklerden oluştuğunu hatırlattı. "Türkiye nüfusunun yarısı kadın ama Yüksek yargıda 1995'ten beri kadın yok. Bu kadın iradesini yok saymaktır."dedi ve kadın ve erkek vekilleri tek kadın aday Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan Bilal'e oy vermeye çağırdı. (AEK)