Seçimlerden kısa bir süre önce Uluslararası Çocuk Merkezi'nden (ICC) Adem Arkadaş, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Fatma Başar Çocuğu İstismardan Koruma ve Rehabilitasyon Derneği (ÇİKORED) Genel Başkanı Oğuz Polat 4,5 yıllık AKP iktidarında çocuk hakları icraatlarını bianet için değerlendirmişti.
"ÇHS'yle uyumlu bir yasal çerçeve gerekiyor..."
Arkadaş "AKP iktidarında çocuklara dair çalışmaların artmış görünmesine rağmen bu çalışmaların hak temelli olmadıklarını" söylemiş ve Türkiye'nin 1995'te imzaladığı Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye (ÇHS) uygun bir yasal çerçeve geliştirme sözünü tutmadığını" belirtmişti.
Çocuk haklarının hayata geçmesini sağlayacak çerçeveyi oluşturacak bir dizi yasal gelişmenin olduğunu belirten Arkadaş,"ancak bunların ÇHS'yle Türkiye'deki hukuki, siyasi, ekonomik yapı arasında uyumu oluşturacak yasal çerçeveyi sunmadığını ifade etmişti.
"Nüfus planlaması olmalı..."
Başar partinin nüfusun artmasına yönelik bir önlem planı olmadığına işaret etmiş "Eğer nüfus artacaksa, çocuk sağlığı alanında da yeni yatırımlar yapmak gerekir. Bunlar için de bütçeden pay lazım" demişti.
Başar ayrıca devletin çocukla ancak suç işlediği zaman ceza vermek için ilgilendiğine dikkat çekmişti.
"Meclis komisyonlarının devamı gelmeli"
Polat AKP'nin başlangıçta çocuk hakları üzerine Meclis komisyonları kurarak çok pozitif bir imaj çizdiğini ancak daha sonra çocuklar için kalıcı ve yararlı bir şey yapmadıklarını belirtmişti.
Arkadaş, Başar ve Polat'ın uyarı ve değerlendirmelerine dayanarak yeni iktidarının ilk gününde AKP'ye çocuk hakları için yapması gerekenleri hatırlatıyoruz:
* ÇHS'yle uyumlu bir yasal çerçeve geliştirmeli
* Çocuk hakları politikası belgesi yazılı bir çerçeveyle oluşturulmalı,, çocuk hakları kanunu çıkarılmalı
* "Meclis'teki tüm yasa ve bütçe çalışmalarının çocukları nasıl etkileyeceğine dair etki analizi çalışması için yasa çıkarılmalı
* Çıkarılan yasalar çocukların anlayacağı bir şekilde çocukların görüşüne sunulmalı, bunun için çocukların gelişim düzeylerini dikkate alan bir çocuk katılımı mekanizmasının oluşturulmalı
* Çocuğa karşı her tür ve her ortamda şiddeti açıkça yasaklayacak bir yasa çıkarılmalı
* Doğmamış çocukların haklarını korumak ve güvenceye almak için nüfus planlamasına dair bir plan geliştirilmeli
* Suça karışmış çocuklar cezalandırmamalı, rehabilitasyona tabi tutulmalı (NZ)