Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üzerinde uzlaştıkları konuyu Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki oylamada belli etti: Seçim barajını korumak.
Seçim yasasıyla ilgili dünkü görüşmede seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi teklifini veren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hamit Geylani bu durumu bianet'e şöyle yorumladı: "Benzeşenler uzlaştı. Tek olumlu oyu ben verince espri yapmak zorunda kaldım, 'Kıl payıyla kaybettim' diye. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, anadiline ilişkin özgürlükler, Kürtlerin talep ettiği demokratik haklar söz konusu olunca hepsi karşı çıkmakta uzlaşıyor."
"Talebimiz sürüyor"
Barajın düşürülmesiyle ilgili taleplerinin sürdüğünü dile getiren Geylani, yasa değişikliği Genel Kurul'a geldiğinde konuyu gündeme getireceklerini de vurguladı.
BDP'nin hükümetin anayasa değişikliği paketiyle ilgili öne sürdüğü koşullardan biri de yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesi. Genel Kurul'da da benzer bir tabloyla karşılaşmaları halinde, BDP'nin anayasa paketiyle ilgili ne karar vereceğini sorduğumuz Geylani, şimdilik bu konuda konuşmanın erken olacağını söyledi.
"Seçim ittifakları da mümkün olmalı"
Geylani, yalnızca seçim barajının düşürülmesinin değil, seçim ittifaklarının önünün de açılması gerektiğini söyledi: "Seçim ittifakı dünyanın her yerinde var. Bu demokrasinin kuralları arasındadır."
Türkiye'deki yasal düzenleme, partilerin kendi adlarını koruyarak seçimlerde ittifak yapmalarını engelliyor.
DİSK: Seçim barajından başlayın
Hükümetin anayasa değişikliği paketiyle ilgili görüşlerini dün açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) paketten vazgeçilmesini ve değişikliklere yasalardan başlanmasın önermiş, ilk sırada da seçim barajını saymıştı.
Yasal düzenlemeye göre, ülke genelimde yüzde 10'un altında kalan partiler Meclis'e milletvekili gönderemiyor. Bu temsil adaletinde önemli bir sorun yaratıyor, siyasetçiler ve hukukçuların deyişiyle tercih ettiği aday Meclis'e giremediğinde, seçmenlerin oyları "boşa" veya diğer partilere gitmiş oluyor.
Meclis'teki BDP grubunu oluşturan 20 milletvekili, bu nedenle 2007'deki seçimlerde bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girmiş, daha sonra grup oluşturmuştu.
AİHM "Barajı düşürseniz iyi olur" demişti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2002 seçimlerinde 14,5 milyon oyun bu nedenle boşa gitmesi üzerine Demokratik Halk Partisi (DEHAP) adayı Mehmet Yunak'ın açtığı davada, yüzde 10'luk barajın hak ihlali olmadığına hükmetmiş, ama barajın indirilmesinin iyi olacağını belirtmişti.
Mahkeme, Türkiye'deki seçim barajının Avrupa Konseyi'ndeki en yüksek baraj olduğunu, yalnızca üç ülkenin yüzde 7 ve yüzde 8 gibi yüksek bir baraj uyguladığını, ülkelerin üçte birinde barajın yüzde 5, 13 ülkedeyse daha düşük olduğunu belirtmişti. AİHM seçim sürecinin şeffaflığı için Avrupa Konseyi organlarının barajın indirilmesiyle ilgili tavsiyesine katıldığını da vurgulamıştı. (TK)