Hükümet kurma süreci kapsamında, AKP ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler bugün yapılan 5. tur görüşmeleri ile tamamlanıyor. Kulis haberlerine göre seçim barajı ve CHP'nin seçim vaatlerinden olan emekli maaşlarında ve asgari ücrette düzenleme ve aile sigortası konularında uzlaşma sağlanamadı.
Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşme, saat 14.15'te başlayan görüşme 7,5 saat sürdü. Her görüşme sonrası olduğu gibi AKP adına Ömer Çelik, CHP adına Haluk Koç gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Koç: Bundan sonrası Davutoğlu'nun alacağı karara bağlı
Haluk Koç,dış politika, iç ve dış güvenlik ve eğitim sistemi konularında konuşulduğunu söyledi. Koç görüşmelerin olumlu geçip geçmediği sorusu üzerine "Bazı konularda ciddi temel farklılıklar var. Örtüşen konular da var. Bunlar liderlere iletilecek, ondan sonra partimizin yetkili kurullarına iletilecek. Biz çalışmamızı yaptık. Ülkenin hükümetsiz kalmamasının ev ödevini, siyasi sorumluluğunu yerine getirmiş oluyoruz" dedi.
Koç sözlerini şöyle tamamladı:"Bundan sonrası hükümet kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu’nun alacağı karara bağlı".
Çelik: Takvimi Davutoğlu açıklayacak
Ömer Çelik ise ""Yaklaşık 30-35 saat kendi heyetimiz arasında toplantı yaptık. Bir 30 saat de CHP heyetiyle beraber yaptık. Toplamda harcadığımız süre 60 saatten fazla olmuştur. Yoğun emek verdiğimiz bir süreç oldu. Bir toplantı hariç her bir toplantı 7-8 saat sürdü. Tüm konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz" dedi.
İki tarafın da genel başkanlarına gerekli sunumu yapacak seviyeye geldiğini söyleyen Çelik, "Uzlaşmamızın mümkün olmadığı konuları görmüş olduk ve genel başkanımıza bu bilgileri vereceğiz. Kendisi partinin yetkili kurullarıyla bir gerçekleştirme yapacak".
Çelik, sunumlarını yapmaları ve sonrası için gerekli takvimin Davutoğlu tarafından açıklanacağını söyledi.
Hükümet için son 20 gün
Kanuni olarak hükümetin 23 Ağustos 2015 gününe kadar kurulması gerekiyor. Bu tarihe kadar hükümet kurulamazsa Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı’nın erken seçim karar alması ve bir seçim hükümeti kurulması gerekiyor.
AKP – CHP görüşmelerinin kronolojisi
9 Temmuz 2015 Perşembe - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 63. Hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi. 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 32 gün geçtikten sonra görevi alan Davutoğlu, Bosna-Hersek ziyareti nedeniyle görüşmelere 13 Temmuz Pazartesi CHP ile başlayacağını duyurdu.
Genel başkanlar buluştu
Hangi konularda uzlaşıldı, hangilerinde uzlaşılamadı? |
5 tur süren görüşmeler neticesinde tarafların yaptığı açıklamalardan çıkan sonuçlara göre uzlaşılan, uzlaşılamayan ve uzlaşmaya yaklaşılan konular şöyle: Uzlaşılanlar - Refahın tabana yayılması. Yeni bir teşvik ve vergi reformu. - Kamu yatırımlarında, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması. - Genç ve kadın istihdamını teşvik edecek önlemlerin alınması. - Çalışan kadının ücretli doğum izninde iyileştirme. - Çağdaş bir imar kanunu yapılması. Uzlaşma sağlanabilir - Ticari faaliyette bulunan emekliden kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi indirilsin mi, kaldırılsın mı? - Kamuda taşeron işçiliğinin sona erdirilmesi. - 65 yaş aylığının artırılması; rakam konusuna kaldı. Uzlaşma sağlanamayanlar - CHP'nin asgari ücret üzerindeki gelir vergisinin kaldırılması ve 1500 TL'ye çıkarılması. - CHP'nin emeklilere yılda 2 maaş ikramiye önerisi. - CHP'nin aile sigortasına geçilmesi önerisi. - Seçim barajı. |
13 Temmuz Pazartesi – Davutoğlu, CHP Genel merkezi’ni Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’dan oluşan heyetle ziyaret etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’den oluşan heyetle toplantıya girdi.
Davutoğlu üç parti ile yaptığı görüşme sonrası koalisyon için en istekli partinin CHP olduğunu söyledi ve iki parti arasında 'istikşafi görüşmeler' yapılacağını duyurdu.
İstişafi görüşmelerin ne olduğunu açıklarken görüşmelerin birden fazla turdan oluşacağını da belirtti:
“Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. İstikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak.”
2. turda yöntem konuşuldu
21 Temmuz Salı – “İstikşafi” görüşme süreci başladı. AKP'li Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç bir araya gelerek izlenecek yöntem konusunda görüştü. Toplantı 1,5 saat sürdü.
3. tur 7 saat 40 dakika sürdü
23 Temmuz Çarşamba – Üçüncü tur görüşmesi Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeyapıldı, 7 saat 40 dakika sürdü.
Görüşmeye, AKP'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.
Haluk Koç görüşmede konuşulan konu başlıklarını yapısal reformlar, mali disiplin, sosyal dengeler ve büyüme stratejisi olarak açıkladı.
Ömer Çelik ise ortak hassasiyet noktalarını şöyle sıraladı:
* Makro dengelerin ve mali disiplinin korunması.
* Ekonominin daha büyük hedeflere ulaşması için yapılması gereken yapısal reformlar ve dönüşüm politikaları.
* Demokratik reformlar ve ekonomik dönüşümün ayrı ayrı ele alınmaması gereken birbirini tamamlayan, eş zamanlı yürümesi gereken süreçler olduğu…
* Büyüme stratejisinin, kapsayıcılığının arttırılması…
4. turda toplumsal uzlaşı konuşuldu
1 Ağustos Cumartesi – Taraflar bu kez TBMM Mermerli Salon’da bir araya geldi. Görüşme üç saat sürdü.
Koç, görüşmede ele alınan konuları şöyle sıraladı: “Toplumsal uzlaşı başlığı altında Kürt sorunu, inanç gruplarının talepleri, kamu yönetimi, medya özgürlüğü konuları ele alındı."
İstişafi görüşmelerde partilerin ilkeleri |
CHP ve AKP istişafi görüşmelerine 7 Haziran seçimleri öncesi meydanlarda ve beyannamelerinde kamuoyuna duyurduğu ilkeler çerçevesinde oturdu. CHP’nin ilkeleri CHP'nin 7 Haziran seçimleri sonrasında Kılıçdaroğlu'nun ağzından açıkladığı koalisyon kurmak için ortaya koyduğu 14 ilke şöyle; 1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı. 2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli. 3- Siyasette ahlak egemen olmalı. 4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli. 5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli. 6- Örtülü ödenek yalnızca Başbakan tarafından kullanılmalı. 7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı. 8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli. 9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli. 10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli. 11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı. 12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı. 13- Özgürlükçü, demokratik bir Anayasa yapılmalı. 14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli. AKP’nin ilkeleri 1- Özgürlükçü ve başkanlık perspektifli yeni bir anayasa. 2- Çözüm süreciyle ilgili adımların sürdürülmesi. 3- Alevi vatandaşların sorunları olmak üzere yine farklı inanç gruplarının talepleri, sivil toplum kuruluşlarıyla kurulacak ilişkiler ile toplumsal uzlaşı ile ilgili adımlar atılacak. 4- Ekonomide yapısal reformun hayata geçirilmesi. 5- Üniversiteli işsizliğin azaltılması ve istihdamın geliştirilmesi. 6- Esnaf, emekli, çiftçi, işçilere gibi kesimler için ekonomik iyileştirmelerin yapılması ve taşeron işçiliğin yeniden ele alınması. 7- Siyasilerin ve bütün kesimlerin şeffaf bir şekilde kamuoyu önünde olması için şeffaflık paketinin hayata geçirilmesi. 8- Yargı reformunun hayata geçirilmesi. 9- Bürokraside ve bazı bakanlıkların yeniden yapılandırılması. 10- Şehirlerin; tarihini, mimarisinin, kimliğini korumak için gerekli düzenlemelerin yapılması. |