Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vermesinin ardından koalisyon müzakereleri için ilk görüşme bugün saat 14:00'te AKP ve CHP arasında gerçekleşecek.
Toplantıya AKP'den Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Ayşenur Bahçekapılı katılacak.
CHP heyetinde yer alacak isimler de Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi, Haluk Koç ve Selin Sayek Böke olarak belirlendi.
Davutoğlu: Önyargımız yok
Başbakan Davutoğlu dün akşam katıldığı iftarda görüşmelerle ilgili şunları söyledi:
“7 Haziran'dan itibaren söylemimizi de siyasetimizi de bu yeni tabloya göre şekillendirdik. O günden beri herhangi bir siyasi parti ya da lider ile en küçük bir olumsuzluk çıkmadı. Hiçbir zaman da çıkmayacak. Tercihlerini yapan vatandaşlarımızın mesajlarını en doğru şekilde okumaya çalışıyoruz.
Hiçbir önyargı ve önkabulümüz yok. Hiçbir ön şartımız da yok. Bütün ana konuları görüşmeye hazırız. Ama hükümet dışı tartışmalara da girmeyeceğiz.
Ülkeyi şu-bu blok diye ayırmaya çalıştılar. ‘Ben şunlarla görüşmem’, ‘Ben şunlara kapalıyım’ diyenler oldu. Biz 'Herkesle görüşmeye hazırız' dedik.”
Kılıçdaroğlu: MHP destek vermişti
Koalisyon seçeneklerini değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Bizim ilkelerimize bakıldığında AK Parti ile koalisyonun çok kolay olmadığı görülüyor. MHP-AK Parti koalisyon ortaklığını daha güçlü görüyorum” dedi.
Vatan gazetesine konuşan Kılıçdaroğlu, “Meclis Başkanlığı seçiminde MHP'nin verdiği bir destek olduğunu, bunun da koalisyon görüşmeleri sırasında bir artı olarak düşünebileceğini görmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Doğan: Kasım’da seçim
HDP'li Celal Doğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptıkları görüşmede Erdoğan'ın, koalisyon seçenekleri için kendisine "CHP ile zor yaparız. MHP ile tabanımız daha yakın. Seçim hükümeti olur" dediğini ileri sürdü.
Cumhuriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Doğan "Ben edindiğim kanaati söylüyorum, Kasım ayı, kafasındaki yeniden seçim tarihidir" diye konuştu. (AS)
Nasıl sürecek? |
Başbakan Davutoğlu'nun görevlendirilmesinin ardından hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar günü sona erecek. Hükümet kurma yetkisi alan siyasi liderlerin kuracağı hükümet için mecliste güvenoyu oylaması yapılacak. Güvenoyu için 276 oy gerekiyor. 45 gün içinde yeni hükümet kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Anayasa’nın 116. maddesine göre Cumhurbaşkanı; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Bu durumda güvenoyu alamayan hükümet Anayasa’ya göre çekilecek. Koalisyon ve azınlık gibi tüm seçeneklerin tükendiği bu olasılıkta, ülkeyi seçime “geçici Bakanlar Kurulu” götürecek. Seçime giden kabine, partilerin sandalye dağılımı dikkate alınarak oluşacak. Geçici Bakanlar Kurulu’nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları yine bağımsız olacak. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine de bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici Bakanlar Kurulu yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapabiliyor. |