Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptal etmesinin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Merkez Yürütme Kurulu bugün saat 15:00'te olağanüstü toplanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün öğle saatlerinde İstanbul'dan Ankara'ya dönecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, grup başkanvekilleri, genel başkan yardımcıları Şükrü Ayalan, Necati Çetinkaya ve Haluk İpek ile AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç katıldı.
AKP Parti grubu milletvekillerini "hafta sonunda Ankara'dan ayrılmamaları" konusunda uyardı. Bu uyarı AKP'nin hafta sonunda grup toplantısı yapılabileceği izlenimini doğurdu.
cnnturk.com'un haberine göre Bazı AKP milletvekilleri, iptal kararının ardından partinin kapatılacağına kesin gözüyle bakıyor ve erken seçimden başka seçenek kalmadığını dile getiriyor. Milletvekilleri, "Bu saatten sonra Anayasa değişikliği yapmanın anlamı kalmadı" şeklinde görüş belirtiyor.
Başbakan, yarın yapılacak Portekiz-Türkiye milli maçını izlemek için İsviçre'ye gitmeyecek.
Anayasa Mahkemesi’nin kararını Ntv'de canlı yayında değerlendiren AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ "Anayasa Mahkemesi kanun koyucu gibi hareketle yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez. Maalesef burada adeta kanun koyucu gibi hareketle yeni bir uygulamaya yol açacak bir hukuk tesis etmiştir" dedi.
Bozdağ şöyle konuştu:
"Anayasa’nın 148. maddesi, Anayasa değişikliklerinin sadece şekil bakımından incelenip denetlenebileceğini hüküm altına almış, ayrıca şekil bakımından denetlemeyi de teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartlarının uyulup uyulmadığıyla sınırlı tutmuştur. Yani esasa dair bir denetleme ve inceleme yetkisini vermemiştir. Şekil bakımından denetleme yetkisini ise üç tane noktayla sınırlı tutmuştur."
"Anayasa Mahkemesi verdiği bu kararla Anayasa’nın 148’inci maddesindeki bu sınırları aşmıştır. Dolayısıyla Anayasada ifadesini bulan hiç bir devlet organı veya kimse, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Mahkeme kaynağını anayasadan almayan bir yetkiyi kullanmıştır. Yine Anayasa’nın 153’üncü maddesi gayet açıktır. Orada da herhangi bir iptal kararı verirken Anayasa Mahkemesi kanun koyucu gibi hareketle yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez. Maalesef burada adeta kanun koyucu gibi hareketle yeni bir uygulamaya yol açacak bir hukuk tesis etmiştir. Bu yönüyle de Anayasa’nın 153. maddesine açık ve net bir şekilde aykırıdır. Tabii bundan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama çalışmalarını yürütürken anayasada yapabileceği her türlü değişikliklerin denetim yolu da açılmıştır." (NZ/EZÖ)