Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu "Anayasa için konsensüs lazım" görüşünü savunanlara seslendi.
"Konsensüs denen şey kısm-ı azamın üzerinde ittifak etmektir; yüzde 100 öyle birşey yok."
Radikal gazetesinin haberine göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kulislerinde taslağın Genelkurmay'a gönderildiği konuşuluyor.
"Atatürk, 1920'lerde Cumhuriyeti kurma mücadelesini verirken, ona karşı olanlar da vardı. Senaryo aynıdır; sadece aktörler değişmiş. Değişime ve dönüşüme direnenler, Türkiye'yi çağdaş dünyadan koparmak isteyenler beyhude bir çaba içindedirler."
AKP sivil toplum örgütlerine danışacak
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişiklik taslağı hakkında bilgi vermek için bazı sivil toplum kuruluşlarını 9 Ekim'de toplantıya çağırdı.
AKP yönetimi, yeni anayasa taslağına yönelik tartışmanın, toplumda yarattığı gerginlikler ve süreçle ilgili eleştirileri de gözeterek, konunun "aceleye getirilmemesini", Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) önderliğinde bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin hazırladıkları taslak ve önerilerin de incelenmesi kararlaştırıldı.
Diyanet İşleri Başkanı: "Din dersleri zorunlu olarak kalsın"
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ilköğretim ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersini 'zorunlu' hale getiren ve laikliğin tanımını içeren Anayasa'nın 24. maddesinin, yeni anayasada da aynen korunması gerektiğini söyledi.
"Din eğitiminin zorunlu olarak okutulması laiklikle çelişir. Ama din kültürü dersinin zorunlu olması laiklikle çelişmez. Çünkü bu, bir bilgi vermedir. Her çağdaş insanın ihtiyacı vardır. Anayasa'nın 24. maddesi hâlâ geçerliliğini koruyor ve korumaya devam etmelidir."
Roth'dan İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na ziyaret
Almanya Federal Parlamentosu Almanya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanvekili Claudia Roth, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve komisyon üyeleriyle bir araya geldi.
İnsan haklarıyla ilgili komisyonun Almanya'da ve Türkiye'de çok önemli olduğunu ifade eden Roth, ''Demokratik devletin temel şartlarından biri insan hakkıdır; bu komisyon aynı zamanda istikrar komisyonudur'' dedi.
Zafer Üskül, bundan sonraki görüşmelerde insan hakları olumsuzluklarından çok, gelişmeler ve iyileştirmelerin konuşulacağını belirterek, insan hakları konusunda son 10 yılda Türkiye'de önemli adımlar atıldığını söyledi.
Roth Büyükanıt'ı eleştirdi
Roth, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin kaldırılmasının hükümetin reformist karakterini öne çıkarması için "çok iyi fırsat" olacağını söyledi.
Bir gazetecinin "PKK'yı terör örgütü olarak nitelemeyen Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP), barışçıl perspektife katkısı olabilir mi" sorusu üzerineyse "Türkiye'de barışçıl perspektifi teşvik etmeyen birisi varsa o da Büyükanıt'tır" dedi.
"Konuşması bana 1994 olaylarını hatırlattı. O zaman da Leyla Zana gibi Kürt milletvekilleri Meclis'e girmişti ama sonra tutuklanmıştı. Sonra da, kirli bir savaş yaşanmıştı. Büyükanıt, DTP'nin Meclis'ten kovulmalarını istiyor. Bunu doğru görmüyorum." (GG)