* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul'da yapılaşma izni verilmeyen tüm özel ormanların imara açılması için 4 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yasa teklifi sundu.
Yasa teklifinin onaylanması halinde ülke genelinde 15 bin kişinin elinde görünen 25 bin 400 hektarlık orman kesilerek imara açılacak.
AKP'li vekillerin getirdiği teklifin yasalaşması halinde başta İstanbul'daki Beykoz, Sarıyer ve Polonezköy ormanları olmak üzere imar izni olmayan özel ormanlar kesilebilecek. Ormanda kesilecek ağaçları damgalama yetkisi ilk kez özel şirketlere verilecek ve ormanlarda izin verilenin yüzde 10'u üzerinde ağaç çıkarılması da kolaylaştırılacak.
Konuya dair bianet'e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni "Bizim itirazlarımızın ana vurgusu şu: Türkiye'de zaten ormanlar, tarım alanları, sulak alanlar, göller hızla yok oluyor. Orman yangınlarında yok olan ormanların dört beş katı fazlası turizmcilik, madencilik ve benzeri şirketlere verilen izinlerle yok oldu. Hâl böyleyken iktidar alelacele her fırsatta yeni yasalar getiriyor," dedi.
Ormanlar hızla yok oluyor
HDP'li Çepni, Çevre Komisyonu olarak orman değişikliği kanun teklifine komisyonda tartışıldığı biçimde itiraz ettiklerini; fakat teklifin şu anda Meclis'te, Tarım Komisyonunda görüşüldüğünü söyledi.
Yasa teklifine ilişkin düştükleri muhalefet şerhini açıklayan Çepni "Bizim itirazlarımızın ana vurgusu şu: Türkiye'de zaten ormanlar tarım alanları, sulak alanlar, göller hızla yok oluyor. Orman yangınlarında yok olan ormanın dört-beş katı fazlası turizmcilik, madencilik ve benzeri şirketlere verilen izinlerle yok oldu. Hâl böyleyken iktidar alelacele her fırsatta yeni yasalar dile getiriyor," dedi.
Orman değişikliği kanun teklifinde başka maddelerin de olduğuna dikkat çeken Çepni açıklamasına şöyle devam etti:
"Bu yasanın maddelerinin hemen hemen hepsi ormanlık alanların inşaata açılmasına izin veren, bu izinlerin önünü açan ve oluşan boşlukları fırsata çeviren maddelerdir. Bizim itirazlarımız hem deprem sürecinde hem de depremden sonra ortaya çıkan bütün sonuçlarıyla birlikte daha önce iktidara yönelik eleştiri ve uyarılarımıza rağmen gerçekleşti. İktidar şimdi yine aynısını yapmaya çalışıyor."
"Orman vasfını kaybetme"
Ormanların imara açılması yasa teklifinin dün (7 Mart) Çevre Komisyonunda görüşüldüğünü; fakat çevre komisyonun bir tahlil komisyonu olduğunu söyleyen Çepni açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yasa değişikliği teklifi bugün esas komisyon olan tarımla ve Tarım Komisyonunda görüşülüyor. Tarım komisyonundan geçtikten sonra Meclis'e gelecek.
"İstanbul, Trabzon gibi rant payı büyük ve deniz kenarı olan illere yoğunlaşmış durumdalar. Yani üç hektarın altında olan 'orman vasfını yitirmiş' alanlar buralar.
"Orman vasfını yitirmiştir tespiti yapıldıktan sonra söz konusu alanlar imara açılabilir, diye bir madde var. Tabii bizim 'orman vasfını yitirmiş' kavramına da itirazımız var. Çünkü hiçbir yer orman vasfını kaybetmez. Ekosistem içerisinde oranın da bir rolü var: Ormanlar ağaçlardan, canlılardan, böceklerden, otlardan, bitkilerden ibarettir."
HDP Çevre Komisyonu Üyesi Milletvekillerinin Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Yasa Değişikliği Teklifi'ne düştükleri muhalefet şerhinde yer alan bazı maddeler şöyle:
|
(HS/TY)