Fransa'nın başkenti Paris'te ağır silahlı ve maskeli iki kişinin bastığı haftalık Charlie Hebdo dergisi ve çevresinde sekizi gazeteci ve ikisi polis, dergideki bir koruma memuru ve bir misafir öldürülmüştü. Olayda 4’ü ağır 11 yaralı bulunuyor. Ağır yaralılar arasında gazeteci Philippe Lançon da bulunuyor.
Çizerlerden Jean Cabut, Bernhard Verlhac, Stéphane Charbonnier ve Georges Wolinski, gazeteci Bernard Maris, davetli Michel Renaud, Charbonnier’in koruması Franck D, yazı işleri toplantı salonunda öldürüldüler. Polis Ahmed Merabet, saldırganlarca Paris 11. Kısım’da sokak ortasında infaz edildi.
#JeSuisCharlie hashtag altında dün akşam yaklaşık 650 bin kişi saldırıya tepki gösterdi, başsağlığı ve dayanışma mesajları gönderdi.
Paris Savcısı François Molins, düzenlediği bir basın toplantısında, saldırganların kaçarken üç polis ekibiyle çatışmaya girdikleri, üçüncü ekiple çatışırken bir polisin silahsızken infaz edildiğini bildirdi. Savcı, gazetecilere ayrıntılara giremeyeceğini ifade ettikten sonra daha fazla bilgi için ikinci bir basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı François Hollande, ulusala seslenişte, bir günlük ulusal yas ilan edildiğini, bugün de saat 12.00’de devlet memurlarının bir dakikalık saygı duruşunda bulunacağını açıkladı. Hollande, insanları zor dönemlerde yaptığı gibi demokrasi için birlik göstermeye çağırdı.
Onlarca kentte kitlesel protestolar
Aynı akşam, Fransa’nın Paris, Nantes, Quimper, Amiens, Besançon, Nice, Lille, Saint-Etienne et Lyon gibi onlarca kentinde 100 bini aşkın kişi meydanlarda saldırıyı kınadı.
Başkentteki Cumhuriyet Meydanı’nda 30 bin kişinin katıldığı sessiz eyleme Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire da kısa bir konuşma yaptı. Deloire, “Akması gereken kan değil mürekkep olmalıdır. İnsanlar Charlie Hebdo ile birlikte büyüdüler. Hepimiz Charlie Hebdo’yuz. Onlarla hemfikir olmayanlar, onların özgürlük ve cesaretini tanımışlardı" dedi.
Sosyalist Partisi (PS), Fransa Komünist Partisi (PCF) gibi siyasi partiler, Cumartesi günü ortak bir yürüyüş için yurttaşları çağrı yaptı.
Val: Tüm dostlarımı kaybettim
Derginin eski yayın yönetmeni Philippe Val, “Belirli bir gazetecilik tarzı yok edildi. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Suskunluğun kazanmasına izin vermemeliyiz. Yaşasalardı insanlara yaşam katmada ne kadar vazgeçilmez olduklarını söylerdim ama kimsem kalmadı. Gücüm yok çünkü tüm dostlarımı kaybettim. Bu tehlike ve korku altında yaşayamayız. İnsanlar Charlie Hebdo’ya ve ifade özgürlüğüne, hiciv özgürlüğüne sahip çıkmak için harekete geçmeli” dedi.
Charbonnier: Diz çökmektense…
Saldırıda öldürülen Charb lakaplı çizeri Stéphane Charbonnier, iki yıl önce Şeriat Hebdo özel sayısı çıktığında büronun kundaklanması sonrası Le Monde gazetesine verdiği röportajda, “Biraz abartılı gelecek ama diz çökerek yaşamaktansa ayakta ölmeyi tercih ederim” demişti.
Plantu: Çizerler bu kalleşlerden daha cesur
Le Monde gazetesi karikatüristi Plantu, akşam haberlerinde, günümüzde çizdikleri için dünyada insanların öldürüldüklerini hatırlattı, bunun için de eski BM Genel Sekreteri Kofi Anan ile birlikte Cartoonist for Peace (Barış için çizen karikatüristler) örgütünü kurduklarını söyledi. Plantu, “Karikatüristler, sabahki kalleşlerden, aptallardan çok daha güçlü ve cesurlar” dedi (EÖ).