*Fotoğraf: AA
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart Pazartesi günü açıkladığı "kontrollü normalleşme süreci" ile ilgili kararlarda genel kurullara ilişkin "Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek” düzenlemesi yer aldı.
Kontrollü normalleşme sürecinde genel kurulların "300 kişiyi geçmeyecek" şekilde yapılması kararının ardından, 37 barodan tepki geldi. Barolar, ortak açıklamasında "Aklımızla alay mı ediliyor?" diye sorarak, baroların genel kurullarının il hıfzıssıhha kurullarınca ertelendiği,pek çok baro tarafından idari yargıya başvurulduğu, baroların genel kurullarının yapılmasının hukuka aykırı şekilde engellendiğini de hatırlattı.
"Lebalep dolu kongreler" hatırlatıldı
37 baro başkanının söz konusu kararla ilgili yaptığı ortak açıklamada AKP'nin "lebalep dolu kongreleri" hatırlatılarak şöyle denildi:
"Barolar ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının yapılması pandemi gerekçesiyle engellenirken, iktidar partisi başta olmak üzere siyasi partilerin il, ilçe kongrelerinin, gençlik ve kadın kolları kongrelerinin yapılmasında sakınca görülmemiş, hatta bu durum yürütmenin başı tarafından, partisinin genel kurullarının yapıldığı salonların ‘lebalep dolu’ olması övgüsüne mazhar olmuştur.
"Hangi kriterler esas alınarak hazırlandığını bilmediğimiz bu tedbirlerin, hayatın gerçekliğinden uzak ve uygulanabilir olmadığını açıkça belirtmek istiyoruz. Baro genel kurullarının çok yüksek riskli illerde yapılamayacağı, diğer illerde ise kişi başına 8 metrekarelik bir alan bulundurma koşulu ve 300 kişiyi aşmayacak şekilde yapılabileceği belirtilmiştir.
"Kayıtlı avukat sayısı 300’ün altında 29 baromuz bulunmaktadır. Diğer barolarımızın tamamının mevcudu 300’ün üzerindedir. Hatta bazı barolarımızda genel kurul yapılabilmesi için gereken yüzde 10 üye sayısı bile bu sayının üstündedir. Bu nedenle; baroların genel kurulları için böylesi bir sınırlama getirilmesi en hafif deyimiyle aklımızla ile alay edilmesi, genel kurul yapılabilmesinin 300 kişi ile sınırlanması, özetle barolara ‘Genel kurullarınızı yapmayın’ demek anlamına gelmektedir."
TBB'nin sessiz kalmasına eleştiri
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) seçimlerinin yapılabilmesi için tüm baroların eş zamanlı olarak genel kurullarını yapabilmeleri gerektiği aktarılan açıklamada, aksi durumda TBB seçimlerinin yapılabilmesinin imkansız olacağı, tedbirler uygulandığı takdirde ise kaos yaşanacağı da ifade edilerek, TBB Başkanı ve Yönetim Kurulu’nun sessiz kalması eleştirildi.
Açıklamanın devamında şöyle denildi:
"TBB Başkan ve Yönetim Kurulu’nun tüm bu hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmasını büyük üzüntü ve utanç ile izlemekteyiz. TBB Başkan ve Yönetim Kurulu’nun bu konu ile ilgili hiçbir girişimde bulunmamasının nedenlerini, tüm siyasi partiler çok riskli ya da az riskli fark etmeksizin genel kurullarını yapmalarına rağmen baroların genel kurullarının bu şekilde sulandırılma samimiyetsizliğine söyleyecek bir tek sözleri dahi olmamasını çok iyi anlıyoruz.
"Hiçbir görev ve makamın sonsuz olmadığını, önemli olanın görev süresinin uzunluğu değil yapılan görevin onur ve gururla yapılması olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, baroların genel kurul ve seçimlerini yapmalarının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunmaları için kendilerine son kez tarihi bir çağrıda bulunuyoruz. Bu görevlerini yapmadıkları takdirde, tarih ve hukuk dünyası bu tavırsızlığı ve eylemsizliği yüreklere ve hafızalara kazıyacak, en hafif tabiri ile utançla anılacaklardır.
Yetkililere "engelleri kaldırın" çağrısı
"Bir ülkede kanunlar ya vardır ya da yoktur. Eğer ki bir hukuk devletinden bahsedeceksek bir ülkedeki kanunlar ya herkes için uygulanır ya da hiç kimse, artık o kanunların adaleti sağlayacağına inanmaz.
"Bu nedenle; demokrasinin ve hukukun gereği yerine getirilerek; sivil toplum örgütleri, akademik meslek odaları ve barolar için büyük bir kaosa sebebiyet verecek bu uygulamanın durdurulması ve alınacak tedbirler doğrultusunda tüm baroların genel kurullarının yapılması önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz."
37 baro ve başkanları:Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük Aksaray Barosu Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak Amasya Barosu Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekçi Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elagöz Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir Malatya Barosu Başkanı Av. Enver Han Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun Niğde Barosu Başkanı Av. Osman Çimen Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci Urfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu |
(SO)