Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral projesini tanıtmak için bugün Akkuyu'nun bulunduğu Mersin Gülnar'ın Büyükeceli köyünde düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı başlamadan bitti.
Toplantı için günler öncesinden hazırlık yapan nükleer karşıtı aktivistler ve Akkuyu'ya nükleer santral yapılmasına karşı çıkan köy halkı sabahın erken saatlerinden itibaren toplantının yapılacağı Büyükeceli Belediyesi Düğün Salonu önündeydi.
Jandarmanın müdahalesine ve engellemesine rağmen salona girenler toplantıyı protesto etti.
Gazeteci ve aktivist Özgür Gürbüz'ün bianet'e aktardığına göre, 300'den fazla kişinin bulunduğu salonda "Tek slogan atan kendini dışarıda bulur" diyen nükleer santral yanlısı bir köylü gerginliğe neden oldu; dışarı çıkarıldı.
"Buralar bizim, size bırakmayacağız"
Daha sonra nükleer karşıtları, "Akkuyu Çernobil olmayacak," "Nükleere inat yaşasın hayat," ve "Buralar bizim, size bırakmayacağız" diye bağırarak konuşmacıların sözlerini kesti.
Açılış konuşmasını yapılmaya çalışılırken sunum yapan kişi, "Halkın bilgilenme hakkını engellemeyin" diye uyarıda bulundu fakat aktivistler ve köylüler sloganlarına devam etti. Nükleer karşıtları mikrofona el koydu ve kürsüye çıktı.
Nükleer santral kurulmasını destekleyen az sayıda köylünün santrali bir iş alanı olarak gördüğü ve 16 köylünün şimdiden çalışmak üzere şirketle anlaştığı belirtildi.
Toplantı, protestolar sebebiyle yapılamadı.
Ne oldu?
Akkuyu sahası imzalanan devletlerarası anlaşmayla sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport (ROSATOM'a Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz olarak verildi.
21 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temelinin Ruslar tarafından 2013'te atılması planlanan ve çevrecilerin tepki gösterdiği santralle ilgili bir genelge yayımladı ve Akkuyu nükleer santrali projesiyle ilgili, kamu kurum ve kuruluşlarına daha hızlı çalışmaları konusunda uyarıda bulundu.
Koordinasyonun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sağlanacağının belirtildiği genelgede, "gecikmeye mahal vermeden" ve "ivedilikle" ifadeleri bulunuyordu.
"Projenin gecikmeye mahal vermeden zamanında tamamlanabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarımızca her türlü iş ve işlemler ivedilikle sonuçlandırılacaktır."
Akkuyu için, 12 Mayıs 2010'da Rusya ile imzalanan işbirliği anlaşması 6 Ekim 2010'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
ÇED ne diyor?
Akkuyu Nükleer Santralı için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında "Güneş ve rüzgâr enerjisi daha sorunlu" deniliyor. Nükleer enerjinin performansının enerji ihtiyacı artan Türkiye için rüzgâr ve güneşten üstün olduğu savunuluyor.
Greenpeace dün nükleer santral projesi için hazırlanan ÇED dosyasına yasal itirazda bulunmuştu. (IC)
*fotoğraf: Efkan Bolaç