Türkiye’nin ilk nükleer santrali olması planlanan Mersin Akkuyu’daki santral projesine karşı açılan dava kapsamında bugün bilirkişi incelemesi yapılıyor.
Meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’na karşı iptal davası açmıştı.
Danıştay 14.Dairesi 11 Temmuz'da bilirkişi keşfi yapılmasına karar verişti. Çeşitli sivil toplum örgütleri nükleer santralin yapımına karşı inşaat sahasının önünde protesto gerçekleştiriyor.
ÇED Olumlu Kararı’na karşı açılan davada ÇED raporunda atık konusuna dair yeterli bilginin bulunmaması, herhangi bir kaza durumunda ekonomik ve sosyal sorumluluğu kimin alacağının belli olmaması, deprem risk değerlendirilmesinin yapılmamış olması ve deniz ekosistemine etkilerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmamış olması gibi gerekçeler sunuldu.
Akkuyu nükleer projesi için çalışmalar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde başladı. Projeyi Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor.
1 Aralık 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Akkuyu NGS inşaat projesi ile ilgili ÇED Olumlu Kararı alındı. 14 Nisan 2015’te Akkuyu NGS İnşaat Projesi Deniz Hidroteknik Yapılarının temel atma töreni yapıldı.
Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünitenin gücü 1200 megavat olacak. Santralin modeli Rusya’da inşaatı devam eden AES-2006 projeli Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali. İşletme ömrü 60 yıl olacak. (NV)