Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) bugün itibariyle yürürlüğe girmek üzere 49 yıl süreli üretim lisansı verdi.
Dört enerji blokundan oluşan Akkuyu NGS’nin ilk ünitesi 2023’te işletmeye başlayacak.
Mersin’in Gülnar ilçesinin Büyükeceli kasabasındaki Akkuyu bölgesinde inşa edilecek NGS için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu 1 Haziran 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.
Dün (14 Haziran) Akkuyu Nükleer AŞ'nin yeni Genel Müdürü'nün değiştiği ve yeni müdürün Yuriy Galanchuk olduğu duyurulmuştu.
İstenmeyen santral
Türkiye’nin ilk santrali olması planlanan Akkuyu’daki NGS projesine çevreye vereceği zararlar ve eksiklikleri nedeniyle doğa savunucuları ve Mersin yöre halkı tarafından karşı çıkıldı.
Meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, Akkuyu NGS, ÇED Olumlu Kararı’na karşı iptal davası açtı.
Akkuyu nükleer santralinin ÇED'ine karşı açılan davalarda bu santral türünün henüz dünyada denenmemiş olduğu hatırlatılarak nükleer atıkların yönetimi ve olumsuz etkileri, olası bir kazada radyasyonun ne kadar nereye doğru yayılacağı, ne gibi önlemler alınacağı, akdeniz foklarının durumu, deprem riski gibi hususların değerlendirilmediği belirtildi.
Akkuyu’da nükleer santral
Akkuyu nükleer projesi için çalışmalar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde başladı. Projeyi Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor.
1 Aralık 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Akkuyu NGS inşaat projesi ile ilgili ÇED Olumlu Kararı alındı. 14 Nisan 2015’te Akkuyu NGS İnşaat Projesi Deniz Hidroteknik Yapılarının temel atma töreni yapıldı.
Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşuyor. Her bir ünitenin gücü 1200 megavat olacak. Santralin modeli Rusya’da inşaatı devam eden AES-2006 projeli Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali. İşletme ömrü 60 yıl olacak. (TP/HK)
Fotoğraf: Anıl Bağrık- Mersin/AA 14 Nisan 2015 Akkuyu temel atma töreni.