Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türkiye Barolar Birliği (TBB)'nin itirazı üzerine 22 kasım'da Danıştay 14'üncü Daire'de görülmeye davanın sonucuyla ilgili ise hala bir gelişme yok.
TIKLAYIN - Rosatom: Akkuyu'nun İnşasına Nisan'da Başlayacağız
Davanın takipçilerinden Avukat Arif Ali Cangı, hukuki süreci ve Rosatom'un son açıklamasını bianet'e değerlendi. "Henüz ÇED Raporunun hukuki denetimi sonuçlanmadan inşaata başlanarak, Akkuyu nükleer santralını oldu-bittiye getirmeye çalışıyorlar" diyen Cangı, şöyle devam etti:
"Danıştay 4 aydır karar açıklamadı"
"Bu arada Akkuyu NGS projesine verilen ÇED olumlu belgesinin iptali davasında her nedense bir türlü karar açıklanmıyor.
"Danıştay 14.Dairesi'nde 23 Kasım'da duruşma olduğu halde aradan geçen yaklaşık 4 aydan bu yana bir karar açıklanmadı. Oysa İdari Yargılama Usulü Yasasının 20/A maddesine göre ÇED iptali davaları ivedi yargılamaya tabidir ve bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanır.
"Yasanın hu açık düzenlemesine karşın yaklaşık 4 aydan bu yana karar verilmemiş olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu sessizlik hali davaya dışarıdan müdahale mi oluyor kaygısını yaratmaktadır.
"Akkuyu Akdeniz havası için büyük bir risktir"
"Akkuyu NGS projesindeki gelişmeler Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere göre şekillenmektedir. Bugün iki ülke arasında bir sorun olmadığından santral projesi hızlandırılmaya çalışılıyor.
"İlişkilerin aynı şekilde olumlu gelişeceğinin garantisi yok. O nedenle mesele Rusya ve Türkiye Hükümetlerinin dış politikalarına teslim edilmeyecek kadar önemlidir. Olayın çevresel ve güvenlik boyutu birlikte değerlendirilmelidir. Söz konusu proje; sadece Akkuyu ve bölge için değil, Akdeniz havzası için büyük bir risktir.
"Danıştay 14.Dairesi'nin kararını bir an önce açıklamasını bekliyoruz". (PT)
Projenin Tarihçesi
|
(PT)