Fotoğraflar: Gazete Sabro
Süryani halkının yeni yılı, baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Akitu Bayramı bugün kutlanıyor.
Gazete Sabro’nun haberine göre, dünyanın en eski bayramı olan Akitu Bayramı, Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanıyordu. Bu yıl 6773’üncüsü kutlanıyor.
Akitu bayramı doğanın canlanışı, bereketi, yeni yaşamı ve dirilişi sembolize ediyor. Bethnahrin'de (Mezopotamya) Süryani (Asuri-Arami-Keldani) halkı katliamlara ve soykırımlara uğrasa da bayram günümüze kadar kutlanmaya devam etti.
Ortadoğu, özellikle Suriye ve Irak’ta yaşayan Süryaniler, pandemi nedeniyle önceki yıllarda kutlama ve etkinlikleri iptal etmişti. Pandemi sonrası kutlamalar yeniden başladı.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, Akitu Bayramı’nda bu yıl ilgili tüm kurum ve resmi merkezlerde 1 ve 2 Nisan günlerini tatil ilan etti.
Halaylar ve sofralarla kutlanıyor
Akitu Bayramı’nda Süryani halkı bulundukları bölgede bir araya gelerek anadillerinde seslendirilen müzikler eşliğinde halay çekiyor. Coşkunun hakim olduğu kutlamalarda, ulusal kıyafetler öne çıkıyor. Yine farklı halkların bir araya geldiği kutlamalarda birlikte yemekler yeniliyor.
Akitu bayramı gündüzle gecenin eşitlendiği 21 Mart'a denk gelen günden başlayıp 11 gün boyunca sürüyor.
İnanışa göre ise Akitu kutlamalarında dönemin kralı, tanrıların önünde hatalarından ötürü özür dilerdi.
Süryaniler bu bayramı anadillerinde, “Akitu Brikho - ܐܟܝܬܘ ܒܪܝ̣ܟܐ” şeklinde kutluyor.
HDP’den kutlama
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Tülay Hatimoğulları ve Turgut Öker de bugün yayınladıkları yazılı açıklama ile Akitu Bayramını kutladı:
“Dünyanın en eski bayramı olarak bilinen Akitu Bayramı; Asuri/Süryani halkının yeni yılıdır ve baharın gelişini, bereketi sembolize eder.
Onlarca yıldır yok sayılan, inkar edilen halklar; kendi dillerine, inançlarına ve bayramlarına sahip çıkıyor. Asuri/Süryani halkı da, her yıl 1 Nisan’da Akitu Bayramlarını anavatanlarında ve diasporada kutlamayı sürdürüyorlar.
Eski Asur ve Babil dönemlerinde uzun süren kıştan sonra baharın gelişini simgeleyen Akitu Bayramının topraklarımızda özgürce kutlanması; eşit yurttaşlık ve inançlara/kimliklere özgürlük ekseninde çok önemlidir. Bizlerin; farklı halkların ve inanç gruplarının kendi inançlarını, kültürlerini, kimliklerini özgürce yaşayabildikleri bir ülkeyi var edebilmek üzere mücadelesi sürecektir.
Asuri/Süryani halkının Akitu Bayramı'nı kutluyor; tüm insanlığa bereket, barış ve özgürlük getirmesini diliyoruz.”
Akitu Bayramı hakkındaAraştırmacı yazar Zeynep Tozduman’ın bianet’e yazdığı yazısında verdiği bilgilere göre, uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetlerin başlama dönemini ifade eden bu bayramda halk tarlalarda ya da kırlarda piknik yapar, toplu yemekler yerdi. Eski Mezopotamya'da Akitu festivalinin en çarpıcı kutlaması ise yeniden dirilişin sembolize edildiği törenlerdi. Buna göre tapınılan yüce tanrının sureti tapınaktaki yerinden alınır, görkemli bir geçit merasimiyle önceden belirlenen ve genellikle nehir kenarında kurulu olan Akitu tapınağına (Bit Akiti) götürülürdü. Bu tören, yüce tanrının yer altı alemine inişini ve baharla birlikte tekrar yeryüzüne çıkışını sembolize ederdi. Babil'de ise arpa ekimi öncesi bir kutlama yapılıyordu ve buna da Akitu Festivali adı verilmişti. Bu festival, sonbahar ekinoksuna denk gelen günde başlardı. Keldani Bayramı da 1 Nisan'da kutlanır. Akitu, antik Akad dilinde arpa anlamına geliyor. İbrahim Genç de bayramı anlattığı bianet yazısında, dünyanın en eski bayramı olarak bilinen Akitu bayramının yeni yılı, yeni hayatı, bereketi ve dirilişi sembolize ettiğini yazmıştı. Uzun yıllar kutlanmasına izin verilmeyen bayram, 2005’te Mardin, Midyat'ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde "Süryani Bahar Bayramı" adı altında kutlandı. Türkiye’de bugün 18 bin Süryani var. |
(AS)