Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'de sürecin tıkanmasının nedeninin, Güney Kıbrıs tarafının toprak konusunu kendi lehine bitirme ve Kuzey Kıbrıs tarafının müzakere gücünü sıfırlama gayreti olduğunu söyledi.
Akıncı, İsviçre’de 7-11 Kasım’da yapılan görüşmelerde sağlanan yakınlaşmaların en önemlilerden bir tanesinin muhtemel federal yapının bakanlar kurulunun 7 Kıbrıslı Rum ve 4 Kıbrıslı Türk bakandan oluşması, karar alımında da mutlaka bir Kıbrıslı Türk bakanın onayının aranması üzerinde uzlaşma olduğunu açıkladı.
Kuzey Kıbrıs tarafının toprak kriterlerinde önemli bir adım atıldığını, bu adım üzerine Güney Kıbrıs tarafının görüşmelere ara verilmesi talebinin geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, ancak verilen arada gerek Rum tarafı gerekse Yunanistan'da makuliyet ve gerçekçilik dışında söylemlerin arttığını gözlemlediklerini ifade etti.
İsviçre'de kriterlerde anlaşmaya varılamamasına da değinen Akıncı “Beşli konferansta ele alınacak bir başlangıç haritası yerine ısrarlı oldukları dönecek kişi rakamlarıyla neredeyse toprak düzenlemesini tamamen kendi arzuları çerçevesinde bitirebileceklerini planladılar“ dedi.
TIKLAYIN - KIBRIS GÖRÜŞMELERİ SONUÇSUZ KALDI
Yunanistan'ın da benzer tavır sergilediğini ve Türkiye askerinin tamamen çekileceği, garantilerin kaldırılacağı bir görüşmeye katılabileceklerini açıkladıklarını söyleyen Akıncı, yapılan yoğun istişarelerle Yunanistan'ın koşullu olarak beşli konferansa katılma şartının aşıldığını söyledi.
Akıncı, Güney Kıbrıs tarafının Kıbrıslı Türkler için çok önemli olan konuları elinde koz olarak tutmak istediğini, toprak konusunu kendi lehine sonuçlandırmak isterken Kuzey Kıbrıs tarafının siyasal eşitliğinin sağlanacağı dönüşümlü başkanlık ve yönetimde kararlara etkin katılım gibi konuları bir kenara itmek, mülkiyette bazı konuların muğlak bırakılmasını istediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında aralık ayının ilk yarısında bir görüşme beklendiğini de kaydeden Akıncı, müzakerelere ilişkin durum değerlendirmesi yapacaklarını ifade etti.
TIKLAYIN - "TÜRKİYE KIBRIS'TA ÇÖZÜM İÇİN İKNA EDİLMİŞ OLABİLİR"
Tıkanıklığın nedeni
Akıncı’nın açıklamasında öne çıkan diğer sözleri şöyle...
“Rum tarafı daha dönüşümlü başkanlık ve yönetimde kararlara etkin katılım gibi Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğini tam olarak kabul etmeden, garantiler dâhil tüm konular arasında birbiri ile bağlantılı olarak son bir müzakere yapılacağı gerçeğini göz ardı ederek, toprak ayarlaması konusunda görmek istediği sonucu daha ilk toplantıda bir son öneri olarak ortaya atmış ve bu yanlışta ısrar ederek bu tıkanıklığı yaratmıştır."
“Dönüşümlü başkanlık ve kararlara etkin katılım gibi Kıbrıslı Türkler için hayati öneme sahip iki konuyu bağlamaktan kaçınırken, mülkiyette de bu (manevi bağ) hususu bağlayamamışken, toprağı bir bütün olarak şimdiden bitirip alacağını alıp, Kıbrıslı Türkleri müzakere edemeyecek bir noktaya getirme gayretini kabul edemeyeceğimizi anlatmaya çalıştım. Bu işi Mont Pelerin'de tıkayan bu oldu."
“Elbette bir toprak düzenlemesi olacak. Bunun makul sınırlarını bulmamız lazım. Hayatta olanlar gelmek isteyenler gelebilmeli, bir yolunu bulmamız lazım." (YY)