Cep telefonu firmalarının, akıllı telefon almanız durumunda cihazınızı virüslerden korumaya yardımcı olduğunu iddia ederek satmaya çalıştıkları antivirüs programları telefonlar için gerçekten gerekli mi?
Dünkü gazetelerde Google Açık Kaynaklı Program Müdürü Chris DiBona'nın cep telefonları için antivirüs üretenleri "şarlatanlık" ve "sahtekarlıkla" suçladığı haberi yer almıştı.
Cep telefonlarının kusursuz olmasa da kişisel bilgisayarlara (PC) göre çok daha güvenli olduklarını belirten DiBona, antivirüs üreten şirketlerini insanların korkularıyla oynayarak Android, RIM ve iOS için koruma yazılımı satmaya çalışmakla suçlamıştı.
"PC'lerde kontrol imkansız"
Yeni Hayat Bilişim Genel Müdürü Murat Demirten de Chris DiBona ile aynı görüşte ancak yine de fazla iddialı bir çıkış yaptığını düşünüyor.
IOS ve Android'in, PC dünyası ile kıyaslandığında çok daha kontrollü platformlar olduğunu söyleyen Demirten, telefonlarda uygulama bulma ve indirme sürecinin PC'lerden çok farklı olduğunu söyledi ve ekledi:
"PC'lerin çoğu sürekli internete bağlı durumda, gerekli gereksiz servisleri çalıştırıyor vaziyetteler. Kullanıcılar herhangi bir siteden herhangi bir uygulamayı indirip kurabiliyor. Bu da kontrolü imkansız hale getiriyor."
Apple-Google farkı
Akıllı telefonların işletim sistemlerinde merkezi bir yapı olduğu için merkezi bir kontrol, kalite testi, zararlı kod parçacıklarına karşı analiz gibi işlemler yapılabildiğini söyleyen Demirten, bu platformlarda Google ve Apple arasındaki farklılıklara dikkat çekiyor:
* Apple tarafında AppStore içerisine dahil edilmek üzere bir yazılım gönderdiğinizde çok katı kurallara göre test ediliyor ve çoğu zaman ilk defasında reddediliyorsunuz.
* Oysa Google stratejik olarak bu kabul sürecini çok daha esnek uyguluyor. Bundaki amacı, geç girdiği pazarda uygulama sayısı olarak geride olduğu için, bir miktar güvenlik riskini göze alarak uygulama sayısının artmasını sağlamak şeklindeydi; bunda da başarılı oldu. Güvenlik konusunda da geliştirmelere devam ediyorlar.
"DiBona'nın çıkışı fazla iddialı"
Akıllı telefonlardaki kontrol mekanizmalarının zararlı kodları tamamen engelleyemeyeceğine dikkat çeken Demirten, mobil aygıt kullanımının artmasına paralel olarak, ilerleyen zamanda mobil aygıtları hedefleyen virüslerin sayısında da oldukça hızlı bir artış olacağını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
* Her ne kadar mobil aygıtlarda virüslerin ortaya çıkması daha zor olsa da, bu cihazlarda çalışabilecek az sayıdaki virüsün yaratacağı yıkıcı etki, PC'lerde aktif olan onbinlerce virüsten daha etkili olabilir.
* Pek çok önemli veriyi, her zaman yanımızda bulunan cep telefonlarımıza yüklüyoruz. Bu da mobil aygıtları saldırganlar için iyi bir hedef haline getiriyor.
* Antivirüs firmalarının şu anda yaptığı, korku üzerinden ticaret yapmak olsa bile, bu polemiklerin devam etmesi halinde yeterince korku verecek bir virüsün afişe edilmesini beklemek sürpriz olmaz. Google burada fazla iddialı bir çıkış yapmış. (EKN)