Bu yıl İstanbul'da 14'üncüsü düzenlenen RoboCup'ta, dünyanın farklı yerlerinde geliştirilen teknolojilerle futbol oynayan robotlar mücadele etti.
Robot teknolojisinin futbol oynayacak robotlar üretebilecek kadar gelişmesini amaçlayan RoboCup, özellikle teknoloji tutkunlarının rağbet ettiği uluslararası bir organizasyon; hedefini 2050 yılında robotlardan kurulu futbol takımlarının insanlardan kurulu takımları yenebilmesi olarak açıklamış uluslararası bir örgütlenme. Her ne kadar bu açıklama resmi olsa da futbolun popülaritesinden faydalanan RoboCup aslında çok daha geniş kapsamlı bir alana oturuyor.
İstanbul'da düzenlenen organizasyonda robotlar sadece futbol kategorisinde değil, arama kurtarma, ev hayatı ve çocuk başlıklı üç ayrı kategoride daha yarıştı.
RoboCup çerçevesinde geliştirilen teknolojiler, bugüne kadar savunma sanayinden gündelik yaşama kadar birçok alanda uygulama zemini bulmuş durumda. ABD ve Avustralya savunma bakanlıkları tarafından düzenlenen Magic 2010 yarışmasında finale kalan takımlardan ikisinin RobCup kökenli oluşu ya da yaklaşık 400 RoboCup takımı olan İran'ın savunma sanayi uygulamaları nedeniyle organizasyona verdiği destek ilk akla gelen örnekler...
Daha önce Japonya, Fransa, İsveç, Almanya, Çin, ABD gibi ülkelerin ev sahipliği yaptığı organizasyonun bu yıl Türkiye'de düzenlenen ayağına 40 ülkeden katılım oldu. Türkiye'yi Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nden; gençler kategorisinde de İzmir TAKEV Lisesi'nden iki takım temsil etti. (YY)