Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti bugün Trabzon'da. Trabzon Valisi Recep Kıvılcık’ı ziyaret eden heyet, sabah saatlerinde sivil toplum örgütleriyle yaklaşık beş saat süren bir toplantı yaptı.
Daha sonra ikiye ayrılan heyetten bir grup hayatını kaybeden bir polisin ailesini ziyaret ederken bir grup da sivil toplum örgütleri ile görüştü. Heyet bu akşam Trabzon’dan ayrılacak.
Siyasi partilerin il başkanları toplantıya alınmadı
Heyetin sabah 11.00’de sivil toplum örgütleriyle başlayan toplantısı sırasında yaklaşık beş yüz kadar jandarma ve polis geniş güvenlik önlemleri aldı.
Toplantının yapıldığı otel önünde toplanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup toplantı bitişine dek protesto gösterileri yaptı.
300 davetlinin yaklaşık 150’sinin katıldığı toplantıya katılmak isteyen CHP İl Başkanı Yavuz Karan ve MHP İl Başkanı Muammer Demeli listede isimleri olmadıkları gerekçesiyle toplantıya alınmadı.
Karan siyasi partilerin il başkanlarının toplantıya alınmamasına tepki gösterdi:
“Bu olayı kınıyoruz. Biz istersek kapıları kırar gireriz. Ama provokasyona gelmeyeceğiz. Buradan izin istediğimiz vali yardımcısına sesleniyorum: AKP'nin il başkan yardımcısı gibi davranmanın hesabını vereceksin. Toplantı için sizin istediğiniz kişiler toplantı sonunda bizimle birebir kapalı kapılar ardında görüşebileceklerini söylediler. Biz kapalı kapılar arkasında görüşmeyi yapmayız. Ama o heyet başkanı da bunu bilsin ki artık Trabzon sokaklarında onu dolaştırmayacağız."
Demeli de parti rozetine çıkarmasına rağmen toplantıya alınmadığını söyledi.
Hakyemez: Anadolu'nun hepsi akil
Heyette yer alan Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez toplantıdaki konuşmasında hükümetin yürüttüğü çözüm sürecini halka anlatmak ve halkın düşüncelerini öğrenmek için çalıştıklarını belirtti. Akil ismini kendilerine uygun bulmadıklarını belirten Hakyemez, ‘’Anadolu’nun hepsi akil. Bize diyalog grubu denmesi daha doğru.’’ dedi.
Toplantıya katılanlar sürece desteklerinin yanı sıra tepkilerini ve kaygılarını da dile getirdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Osman Pehlivan Trabzon halkının sürece gönülden destek verdiğini belirtirken Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu katılımcıların yüzde 90’ının süreci destekleyen kesimlerden oluştuğunu, bu toplantıdan çıkacak sonucun da ‘’Trabzon yüzde 90 destek veriyor’’ olacağını söyledi:
‘’Bugün çözüm diye zorlanan şeylerin yarın ülkenin önüne çok daha büyük faturalar çıkaracağını görmeliyiz. Her kesimin katıldığı meşru zeminler içinde yeni bir süreç oluşturmalı. Bugünkü süreci eleştirenleri kandan besleniyor diye göstermek, gerçek çözümü baltalamaktır. Kan akmasını kim ister ki. ‘’
Bir üniversite öğrencisi de şöyle konuştu: "Bugüne kadar silahlar konuştu binlerce eve ateş düştü. Benim de erkek kardeşim var ve askere gitmesini istemiyorum. Çünkü doğuda askerlik yapmak demek ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmak demektir. Bu sorunun çözümünü destekliyorum."
“Toplantıya katılanlar Trabzon’u yansıtmıyor” eleştirisi
Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk girişteki üst aramalarını protesto ederek toplantıyı terk ederken Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Kara da toplantıdan ayrıldı.
Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Özbay, toplantı da kendine söz sırası gelmeyince salondan ayrıldığı sırada kendisini protesto eden gruba " Arkadaşlar içeride konuşulanlar beni tatmin etmedi. Zaten toplantıya çağrılanların yüzde sekseni belli bir kesimin insanları. Barış sürecinden bahsediyorlar. Barış olsun diyorlar. Biz neye ne yapmışız da barışalım. Biz Trabzon'da Türk vatandaşlar arasında hiçbir sorun olmadan zaten yaşıyoruz" dedi.
Yaklaşık dört buçuk saat süren toplantıya katılan kimi temsilciler toplantıya katılan grupların Trabzon’u yansıtmadığını, sürece karşı olan grupların toplantıya davet edilmediğini söyledi. (BK)
* Fotoğraf: İbrahim Şahin / Trabzon / AA
* Bu haberde viratrabzon, zaguda.net ve 61saat.com haber sitelerinden yararlanıldı.