Türkiye Barış Meclisi (TBM), Akil İnsanlar Heyeti Üyesi Prof. Dr. Levent Korkut ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayşen Candaş'ın katılımıyla demokratikleşme paketine ilişkin toplantı düzenledi.
Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan TBM Dönem Başkanı Hakan Tahmaz, paketin barışa katkı sunmayacağını belirterek Alevilerin sorunları, Ruhban okulu ve kamusal alanda anadil eğitiminden hiç bahsedilmemesine dikkat çekti.
“Acil olarak Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun değiştirilmesi gerek. CHP ve BDP’nin raporları ve akil insanlarının önerileri değerlendirilmeli."
"Önemli bir başlangıç"
Ayşen Candaş ise pakette birçok eksiklik olmasına rağmen arkası gelmesi durumunda önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.
"Andımızın kaldırılmış olması gibi birçok olumlu adım içermesine karşın kadınların hayatın her alanda eşit temsilinden bahsedilmemesi büyük eksiklik. Tepeden inme sunuş biçimiyle sunulan adımlar olumlu bile olsa toplum tarafından benimsenemez.
"Barışa ve demokrasiye duyulan beklentiler çok yüksek. Demokratikleşme sürecinde evrensel standartlarda bağlı kalındığı ve Türkiye’deki her türlü grup için eşit hak ve özgürlüklere kavuştuğu noktada barış kalıcı hale gelebilir.
"Hükümet bir an önce meclisi de çözüme dahil ederek barışı topluma mal etmelidir. Akil insanların öneri ve raporları çok önemlidir. Hükümet bunları sentezlemeli.”
"Seçim hesapları yapılmamalı"
Akil İnsanlar heyetinden Levent Korkut, paketin bir yasa tasarısı değil, vaat olduğunu hatırlatarak bu durumun yeniliklerin bir yasa metni haline gelmeden daha da iyileştirebilme imkanı sunduğunu söyledi
* Seçime yakın bir zamanda açılan paket seçime yönelik, kısa vadeli ve pragmatik açıklamalardan ibaret. Bu hiç sağlıklı değil.
* Hükümete karşı duyulan güven eksikliği ve çözüm sürecinin krize girdiği algıları var. Bu aşılmalı ve seçim hesapları yapmadan demokratik çözüme yönelmeli.
* Çoğunluk ilkesine göre seçim barajı tamamen kaldırılmalı. Yani mecliste her türlü fikrin temsil edilebilmesi gerekiyor.
* Çözüm ve yeni anayasa hazırlanması iç içe geçmiş süreçler. Meclisteki tüm partiler bu konulara odaklanmalı.
* Özel okullarda anadilde eğitim kararı bir başlangıç. Girişimciler örnek okullar açarak bu sistemi denemeli.
* Barış sürecinin gereksiz yavaşlatılması ciddi tahribatlara yol açabilir. Muhalefete çok iş düşüyor. Özellikle CHP kendi içindeki anlaşmazlıkları halletmeli, daha net ve açık olmalı.
* Din ve vicdan özgürlükleri için Avrupa standartları izlenmeli. Tüm dini grupların örgütlenebilmesinin önü açılmalı ve din devlet kontrolünden çıkmalı. (DAH/NV)