Akil İnsanlar Heyeti'nden 24 kişi, Can Paker, Oral Çalışlar ve Mehmet Uçum'un çağrısı üzerine dün bir araya gelerek çözüm sürecine sivil inisiyatifin de katılması gerektiğini belirtti.
İstanbul'da basına kapalı yapılan toplantıda çağrıcıların 62 akil insandan 35'ine davet gönderdiği bir bölümünün mazeret bildirdiği 24 kişinin ise toplantıya katıldığı öğrenildi.
Akil İnsanlar Heyeti'nde Doğu Anadolu Grubu Başkanı olarak bulunan Can Paker'in başkanlığındaki toplantıya, Oral Çalışlar, Mehmet Uçum, Vahap Coşkun, Abdurrahman Dilipak, Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Muhsin Kızılkaya, Sibel Eraslan, Ayhan Oğan, Tarık Çelenk, Doğu Ergil, Kezban Hatemi, Abdurrahman Kurt, Fadime Özkan, Mahmut Arslan, Etyen Mahçupyan, Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Fatma Benli ve Levent Korkut katıldı.
Toplantıya katılanlardan İnsan Hakları Derneği Başkanı (İHD) Öztürk Türkdoğan, toplantının hükümetin isteğiyle değil, akil insanların kendi kararlarıyla çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklık, Kobanê eylemlerindeki şiddet nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.
"Toplantıyı hükümet değil, kendimiz istedik"
Türkdoğan özellikle Öcalan ile görüşme konusunda ısrarcı olacaklarını ifade etti.
"PKK lideri Abdullah Öcalan, 15 Ekim tarihini son gün olarak belirtmişti. Taraflar arasındaki ilişki koptu kopacak düzeyde, hükümet de sertleşiyor. Otoriterlik yasaları çıkarma girişimi, yapılan sert açıklamalar, Kobanê dayanışmasına sert müdahaler…
"Bu yüzden akil insanlar vicdani olarak bir araya geldi. Hükümetin talebi olmadı. Çözüm sürecini ilerletmek için öteden beri güçlü bir sivil mekanizmaya ihtiyaç olduğu ortada.
"Özellik Öcalan ile görüşülmesi için ısrarcıyız. Onu mesajlarını doğrudan vermesini sağlayacak yol ve yöntemlerin açılması gerekiyor. Son yaşanan gelişmeler iletişim kanalarının açılmasını zorunlu kılıyor.
"Gazetecilerin Öcalan ile görüşmesi şart"
"HDP heyetinin görüşmeleri Kürt siyasal hareketinin kendi iç görüşmeleridir. Bu zaten devam etmelidir. Ancak tarafların sertleştiği bir dönemde bu süreci başlatan kişinin yani Öcalan'ın mesajlarının değişik kesimlerine ulaştırılması lazım. Akil insanlar, gazeteciler, sivil toplum örgütleri Öcalan ile görüşebilmeli. Özellikle bu noktada gazetecilerin görüşebilmesinin bambaşka bir etki yaratacağını düşünüyoruz.
"Bizim zaten başından beri Öcalan ile görüşme konusunda talebimiz vardı. Ancak hükümet bunu görmezden geldi. En kısa zamanda Adalet Bakanlığı'na başvurumuzu yapacağız.
"Bunun dışında meclisteki ve meclis dışındaki siyasi partiler, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, hükümetin ilgili üyeleri ve Çözüm Süreci Kuruluyla görüşmeler yapmak istiyoruz."
Ortak açıklama: Çatışmasızlık şart
Heyet yaptığı ortak açıklamada da "Çözüm süreci, demokratik siyasetin esas olduğu bir bakış açısıyla yürütülmelidir. Bu süreçte, her türlü şiddetin dışlanması, çözüm sürecinin geleceği açısından zorunlu bir koşuldur. Çözüm sürecinde bundan sonra atılacak adımların ancak kalıcı bir çatışmasızlık ortamında karşılık bulacağı unutulmamalıdır" dendi.
Yapılacak her türlü çalışmlara Akil İnsanlar Heyeti dışındaki sivil toplumun tüm temsilcilerinin katılabileceğini belirtildi. (NV)