10 kadar gazeteci ve iletişim uzmanı, Babelmed ve René Seydoux Vakfı'nın Anna Lindh Vakfı tarafından desteklenen yeni projesi çerçevesinde 5-6 Aralık'ta biraraya geldi. Buluşmanın amacı Babelmed projesinin daha önceki ayağına katılan, Bağımsız İletişim Ağı'nın da aralarında bulunduğu beş medya kuruluşunun temsilcileriyle projenin yeni ayağını oluşturan "Akdeniz'de Gençlik" teması etrafında yapılabileceklerin tartışılmasıydı.
Projenin bu yeni ayağının hedefi bizzat genç gazetecilerin çalışmalarıyla, Akdeniz havzasının farklı köşelerinde birbirinden farklı ya da benzer deneyimler içinden geçen gençliğinin bugününe dair bir fotoğraf çıkarmak.
21. yüzyılda Akdeniz'de genç olmanın ne anlama geldiği, nasıl bir gençlik profiliyle karşı karşıya bulunulduğu, gençliğin beklentileri, hangi koşullarda nasıl hayatlar sürdükleri gibi konularda düşünülmesini sağlamak.
Kadınlar, şimdi de gençler...
Babelmed Akdeniz ülkelerinden haberlere, Akdeniz havzasının kültürlerine sayfalarını açan bir elektronik dergi. Fransızca, İtalyanca, İngilizce ve Arapça olarak yayınlanıyor. Akdeniz havzasına giren ülkelerde yaşanan ötekine duyulan korku, uygulanan baskılar, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, kimlik krizi proje girişimcilerini harekete geçirmiş ve proje 2001'den beri çeşitli aşamalardan geçmiş.
Bunlardan sonuncusu, bianet'in de bir parçası olduğu "Akdeniz'de Kadın Olmak" projesiydi. Diğer proje ortağı medya kuruluşları Ramattan (Filistin), L'Orient Le Jour (Lübnan) ve Le Journal Hedomadaire.
Kahire buluşmasına Babelmed editörü Nathalie Galesne ile Rene Seydoux Vakfı temsilcisi Giovanna Tanzarella dışında, projeye destek veren Anna Lindth Vakfı temsilcileri, ayrıca proje ortağı medya kuruluşlarını temsilen Tevfik Hattad (Filistin), Maria Saad Pascalides (Lübnan), Gilbert Calleya (Malta), Maria Bossaert (İtalya), Kenza Sefrioui (Fas), Sevda Alankuş (bianet) katıldılar.
Gençler, göçmenler, mülteciler
Kahire toplantısındaki tartışmalar sonucunda bu hedef doğrultusunda genç gazetecilerin üretmesi beklenen yazıların dört başlık etrafında toplanması kararlaştırıldı. Öncelikle Babelmed projesine destek veren medya ortakları, genç gazetecilerin ülkelerindeki 20-30 yaş arasındaki insanların genel bir profilini çıkartacak şekilde yapacakları araştırmalara ve röportajlara dayalı gazetecilik ürünlerine sayfalarını açacaklar.
Projenin desteklediği bir diğer grup gazetecilik çalışması ise Akdeniz havzasında önemli bir insan hakları sorunu haline gelen mülteciler ve göçmenler konularını ele alacak. Genç gazetecilerden "yasa dışı göçmenler" konusunda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere, projeye dahil olan 10 Akdeniz ülkesindeki yasal çerçeveler, uygulamalar, mültecilerin ve göçmenlerin yaşadıkları koşullar, maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri, mültecilerin/göçmenlerin kadınlaşması olgusu gibi konularda araştırmacı gazetecilik örnekleri vermeleri beklenecek.
Projenin belirlenen bir takvim çerçevesinde ilerleyecek üçüncü ayağında ise, daha özgül bir problemden hareket edilerek, çatışma, iç-savaş koşullarında yaşayan gençlerin durumuna mercek tutan gazetecilik örneklerine sayfalarını açacaklar.
Bunun için yine genç gazetecilerden Filistin, Lübnan ve Cezayir'de yaşanan savaş ve içsavaş koşullarına genç olmak, yaşananların onların gündelik hayatlarında yarattığı değişiklikler, bu gençlerin yaşanan kolektif travmaların nedenleri, bunların belleklerinde bıraktığı izler, ülkelerindeki ve genel olarak bir Avrupa-Akdeniz barışının sağlanması konusundaki düşüncelerini dillendirmeleri beklenecek.
Projenin iki yılda tamamlanması planlanan bu ikinci aşamasının son ayağını ise Akdeniz havazsındaki gençlerin kültürel çeşitliliğini yansıtan her türden medya ürününün sanal ortamda sergilenmesi oluşturuyor. Özellikle göçmenler/mültecilerin kültürel çeşitliliğini ve değerleri üzerine odaklanan, ya da bizzat onların yaratıcılıklarının görünür kılınmasıyla gerçekleşecek bu aşama göçmenlik/mültecilik konusuna bir zenginlik olarak yaklaşan yaratımları Babelmed sayfalarında bir görsel "festival" olarak sunmayı hedefliyor.
Proje kapsamında genç gazetecilerin ürettikleri çalışmaların tamamı ayrıca Babelmed'in web sayfasında İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olarak da yayınlanacak. Bu paylaşımın amacı çok farklı yaşam koşulları hüküm süren, bu nedenle de aralarında birbirlerini anlamalarını sağlayacak bir zemin bulunmayan gençlerin birbirlerine kulak vermeleri, empati kurabilmelerini sağlamak, böylelikle Akdeniz havzasındaki barışın sağlanmasına katkıda bulunmak Babelmed ve René Seydoux Vakfı ile aralarında BİA'nın da bulunduğu proje ortağı medya kuruluşlarının en büyük umudunu oluşturuyor.(SA/EÜ)