8 bin çocuğun gemilerle Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye üzerinden Akdeniz kıyılarına getirildiğine dikkat çekilen kongrede verilen bilgilere göre, sömürülen, satılan ve köle muamelesi gören çocuklar Yakın Doğu ve Afrika'daki sahiplerine günde 60 dolar gelir sağlıyor.
1996'da Nobel Tıp ödülüne değer görülen ve UNICEF'in (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) Yakın Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Rolf Zinkernagel'in araştırmasına göre ise, her yıl yalnız Kahire'de 46 bin çocuk sokağa terk ediliyor. Çoğu cinsel şiddete maruz kalan bu çocuklar, daha sonra ya fuhuş sektörüne ya da suç çeteleri içinde hırsızlık yapmaya itiliyor.
Cenova'daki kongrede sunulan bildirilerde dikkat çekilen sayılar ise Akdeniz ülkelerindeki çocuk ticaretinin ürkütücü boyutları hakkında gerçekçi bilgiler sunuyor. Buna göre her yıl 1 milyon 200 bin çocuk, Akdeniz'deki çocuk ticaretinin kurbanı oluyor. 8 buçuk milyon çocuk köle muamelesi görüyor. Çocuk trafiği bu sektörde rol üstlenenlere yılda 10 milyon euro gelir sağlıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporuna göre ise, dünya genelinde 246 milyon çocuk sömürülüyor. Avrupa'ya her yıl Doğu ülkelerinden getirilen 18 yaşın altındaki 400 bin kız çocuğu fahişeliğe itiliyor. Bu kız çocuklarının 7 bini İtalya'da bulunuyor. Fahişe olarak çalışan Arnavut kızlarının sayısı ise, 300 bin. Kız çocuğu trafiğine yön veren tacirler çocukları 200 eurodan satın alıyor.
Balkan ülkelerinde her yıl 8 bin, Afrika'da 16.5 milyon, Kuzey Afrika ve
Yakın Doğu'da 12 ve Doğu Avrupa'da 5 milyon çocuk sömürülüyor. (AK/EK)